Wpływ systemu HACCP na rozwój firmy LES - DRÓB - Mikos, Paulina (My University, 2009)
Obecnie wiele przedsiębiorstw, zgodnie ze światową tendencją, a przede wszystkim ze względu na potrzebę zaspokojenia wymagań konsumenta za kluczowy czynnik służący wytwarzaniu żywności o gwarantowanej jakości uznany został system HACCP (analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontroli). W tym podejściu istotną rolę odgrywa przede wszystkim zapobieganie oraz wczesne wykrywanie. Zapobieganie pozwala na uniknięcie ewentualnych błędów, a wykrywanie na wyeliminowanie ich przyczyn. Celem pracy jest próba analizy wpływu wdrożenia systemu HACCP na rozwój firmy, a także ukazanie jak ważną rolę pełni higiena w wytwarzaniu produktów spożywczych na przykładzie mięsa drobiowego za pomocą systemu HACCP oraz jakie trudności musi pokonać przedsiębiorstwo, aby system działał prawidłowo i spełniał wymagania Unii Europejskiej. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Rozdział I obejmuje charakterystykę norm ISO oraz ogólne wiadomości na temat systemu HACCP. Rozdział II zawiera ocenę rynku drobiarskiego w Polsce. Rozdział III to zagadnienia metodologiczne. Rozdział IV prezentuje charakterystykę (opis przypadku) firmy „Les-Drób”. Natomiast całościowa ocena działania systemu HACCP w przedsiębiorstwie „Les-Drób” znajduje się w rozdziale V.
The iInfluence of HACCP system on growth of LES - DRÓB company
Keywords: system HACCP; normy ISO; zarządzanie