Wpływ podatków na funkcjonowanie przedsiębiorstwa w latach 2001-2003 oraz zmiany systemu podatkowego w związku z integracją europejską - Tomczyk Janusz (My University, 2004)
Praca ma na celu przedstawienie systemu podatkowego, zasady podatkowe i funkcje poszczególnych podatków obowiązujących w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej. Przedstawiono podatki obciążające podmioty gospodarcze w Polsce oraz w wybranych krajach Unii Europejskiej. Analizy podatków dokonano na przykładzie przedsiębiorstwa „REDEX”, firmy działającej w latach reformy systemu podatkowego.
Keywords: system podatkowy; Unia Europejska; reforma systemu podatkowego w Polsce; podatek obrotowy; podmioty gospodarcze