Implementacja wybranej metody prognostycznej w jednolity system transakcyjny oparty na jezyku Visual Basic for Applications - Czuba, Marek (My University, 2006)
Celem pracy jest pokazanie jakie możliwości posiada język programowania Visual Basic for Applications (zwany później VBA) przy tworzeniu programów ułatwiających funkcjonowanie nowoczesnego biznesu. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej oraz praktycznej. Część praktyczna zawiera program napisany przy użyciu języka Visual Basic for Applications, natomiast część teoretyczna jest dokumentacją oraz opisem metodologii wykorzystanej przy tworzeniu części praktycznej. Pierwszy dział części teoretycznej skupia się na charakterystyce programu zbudowanego w części praktycznej. Wyjaśnia on istotę programu, jego zastosowanie, możliwości oraz główny cel. Rozdział drugi dokładnie charakteryzuje język Visual Basic for Applications w tym historię jego powstania, cechy szczególne odróżniające ten język od pozostałych języków programowania oraz opisuje jego składnię. W kolejnej części znajduje się szczegółowy opis metodologii zastosowanej do stworzenia programu. Dzięki tej części czytelnik pozna jakie są zasady działania programu i jakie procesy w nim zachodzą. Dokładnie opisany jest tutaj algorytm wykonywania programu. Następny dział to jednolity kod programu przy zastosowaniu języka Visual Basic for Applications. W tym wyjaśniono również bardziej skomplikowane metody i funkcje pozwalające na realizację założeń stosowanej metodologii. W dalszej części przedstawiony jest opis interfejsu programu. W zakończeniu opisane są wyniki otrzymywane przez stworzony program na przykładzie rzeczywistych danych wejściowych. Rezultaty posłużą tutaj do zweryfikowania początkowych założeń programu.
Implementing selected prognostics method into an investment system based on Visual Basic for applications (VBA)
Keywords: programy komputerowe; języki programowania; komputerowe wspomaganie zarządzania