Fuzje i przejęcia a konkurencyjność firmy na przykładzie przedsiębiorstwa Budimex S.A. - Rybka Małgorzata (My University, 2005)
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat można zaobserwować we wszystkich gałęziach gospodarki narastającą liczbę fuzji oraz przejęć. Procesy te w ostatnim czasie nabrały kluczowego znaczenia dla firm, szczególnie w aspekcie ich wzrostu i rozwoju. Prawdopodobnym jest zatem, iż zarządzający firmami dochodzą do wniosku, że ten sposób postępowania może pozwolić na utrzymanie, bądź też poprawienie pozycji konkurencyjnej ich przedsiębiorstw. Celem pracy jest przedstawienie uwarunkowań procesów fuzji i przejęć, ze szczególnym uwzględnieniem ich wpływu na konkurencyjność powstającego w ich wyniku podmiotu gospodarczego. Weryfikacji badawczej poddano tezę: „Właściwe przygotowanie i przeprowadzenie procesu fuzji przyczynia się do podniesienia konkurencyjności nowopowstałego przedsiębiorstwa”. Zaprezentowano uwarunkowania konkurencyjności współczesnej organizacji oraz opisano fuzje i przejęcia jako strategię rozwoju przedsiębiorstwa. Dokonano analizy procesu łączenia się w aspekcie konkurencyjności badanej firmy oraz zweryfikowano przyjętą tezę.
Keywords: zarządzanie; przedsiębiorstwo; fuzja; przejęcie; konkurencyjność; strategia rozwoju; analiza due – diligence; przewaga konkurencyjna