Mailbox Commander aplikacja do przetwarzania poczty elektronicznej z wykorzystaniem serwera IMAP - Ociepka Wojciech (My University, 2008)
Głównym celem, jaki obrałem na etapie projektowania programu Mailbox Commander jest możliwość zarządzania korespondencją bezpośrednio na serwerze pocztowym z obsługą protokołu IMAP. W założeniu ma to pomóc w sortowaniu wiadomości, głównie z zadaniami domowymi, które np. zawierają określone nazwy załączników, lub muszą być wysłane przed określoną datą, aby zostały zaakceptowane. Dzięki temu możemy poumieszczać takie wiadomości w różnych skrzynkach IMAP, a później przeglądać te skrzynki za pomocą preferowanego programu pocztowego. Realizowane jest to za pomocą systemu Reguł, dzięki któremu można wyszukiwać wiadomości spełniające określone warunki. Działanie systemu reguł jest dokładnie opisane w rozdziale 5.3 tej pracy. Inną przydatną funkcją programu jest możliwość wysłania automatycznej odpowiedzi do nadawcy (za pomocą protokołu SMTP). Jest to zintegrowane z systemem reguł. Program Mailbox Commander cechuje się prostym interfejsem i nie wymaga od użytkownika zaawansowanej wiedzy dotyczącej funkcjonowania protokołów poczty elektronicznej.
Application for processing electronic mail using an IMAP server
Keywords: poczta elekroniczna; aplikacje; język C#; platforma Microsoft .NET Framework; Microsoft Visual Studio; MailBee.NET; protokół IMAP; protokół SMTP