Gospodarka finansowa jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Radłów. - Wierzbicka, Gabriela (My University, 2013)
Praca prezentuje podstawowe pojęcia, kategorie i mechanizmy funkcjonowania jednostek samorządów terytorialnych, a głównie charakterystykę działalności gminy Radłów. Celem pracy jest pokazanie na przykładzie gminy Radłów całokształtu podejmowanych czynności związanych z tworzeniem, powiększaniem i unowocześnianiem środków trwałych. Gospodarka finansowa ma duży wpływ na to, w jakim stopniu zaspokajane są potrzeby mieszkańców. Determinuje rozwój innych dziedzin działalności gminy i decyduje o warunkach gospodarczego rozwoju lokalnego. W pracy przedstawiono kluczowe znaczenie inwestycji nie tylko dla realizacji zadań, ale również dla stabilności życia całego społeczeństwa. Analizując politykę inwestycyjną gminy Radłów z ostatnich lat pokazano efekty inwestycyjne wykonywanych zadań. Przy opracowaniu tematu zastosowano metodę opisową w teoretycznej części pracy, metodę analizy ekonomicznej w opracowaniu zebranych danych, a także metodę analizy SWOT, pozwalające określić zarówno atuty gminy Radłów jak i sfery funkcjonowania, które wymagają usprawnienia. Rozważania oparte zostały na literaturze przedmiotu, materiałach uzyskanych z Głównego Urzędu Statystycznego i stronach internetowych. W pracy wykorzystano także informacje publikowane przez gminę Radłów oraz materiały wewnętrzne uzyskane w Urzędzie Gminy Radłów, takie jak sprawozdania z wykonania budżetu, i informacje dotyczące realizacji inwestycji na terenie gmin, ponadto Ustawy i Rozporządzenia. Poza tym również, materiały statystyczne z Urzędu Statystycznego w Tarnowie oraz Rejonowego Urzędu Pracy Filia w Żabnie oraz opracowania własne wykonane na podstawie uzyskanych danych.
Financial management of local government based on the example of Radłów's commune.
Keywords: samorząd terytorialny; jednostki administracyjne; gmina; finanse samorządu terytorialnego; dochody gminy