Pozyskiwanie dotacji unijnych na innowacje i technologie dla rozwoju przedsiębiorstw na przykładzie firmy MOMAG SA - Szmidel Rafał (My University, 2007)
Celem pracy jest pokazanie jak ważne są systemy wspomagające zarządzanie, jak wpływają one na konkurencyjność przedsiębiorstwa na rynku i jak wspomagają redukcję kosztów. Drugim celem jest wykazanie, iż firma która nie jest w stanie zapłacić za wdrożenie takiego programu może pozyskać fundusze z programów pomocowych Unii Europejskiej poprzez wybór odpowiedniego programu oraz przygotowanie w odpowiedni sposób wniosku o udzielenie dotacji. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Rozdział pierwszy zawiera ogólne informacje dotyczące systemów informatycznych wspomagających zarządzanie, pokazuje także jaki wpływ ma wprowadzenie systemu na przedsiębiorstwo, szczególnie w przypadku zwiększenia efektywności i konkurencyjności. Rozdział drugi skupia się na przedstawieniu istniejących programów przedakcesyjnych. W tym rozdziale znajduje się skrócona ocena programu Phare 2000, z którego korzystała omawiana przeze mnie firma. Rozdział trzeci to próba oceny sektora polskiej poligrafii i jego konkurencyjności. W rozdziale tym przedstawiłem sytuację, w jakiej znajdował się przemysł poligraficzny w latach 1995-2000, czyli przed wprowadzeniem systemu Galileo Emterprise do omawianej firmy MOMAG SA. W rozdziale czwartym skupiłem się na przed wdrożeniowej oraz po wdrożeniowej ocenie sytuacji firmy MOMAG SA. Na rozdział piąty składa się wniosek o udzielenie dotacje dla firmy MOMAG SA. Rodział przedstawia krok po kroku sposób pisania takiego wniosku. Przy pisaniu pracy korzystano głównie z informacji udzielonych przez zarząd firmy MOMAG SA oraz firmę Grandsoft, dostarczyciela nowej technologii. Uzupełnieniem były książki poruszające zagadnienia systemów informatycznych oraz poligraficzne witryny internetowe a także materiały Ministerstwa Gospodarki. Wdrożony system Galileo wpłynął na poprawę efektywności kosztowej przedsiębiorstwa, poprzez gruntowną analizę i identyfikację źródeł kosztów w przedsiębiorstwie. Podsumowując uważam, że wdrożenie systemu Galileo zwiększyło szansę firmy MOMAG SA na skuteczne rywalizowanie z innymi firmami z branży poligraficznej, szczególnie po wejściu Polski do Unii Europejskiej i otwarcia na rynki państw członkowskich.
Solicitation of financial resources from European Union - Innovations and Technology for Business Development Programme to enterprise MOMAG SA
Keywords: systemy informatyczne; zarządzanie; programy przedakcesyjne; poligrafia; konkurencyjność; Unia Europejska; dotacje; ocena ekonomiczno-finansowa