Poczucie jakości życia u pacjentów kardiologicznych - Leśniak, Adriana (My University, 2014)
Praca ma charakter teoretyczno – empiryczny. Program badawczy, który został zrealizowany koncentrował się na poznaniu poczucia jakości życia u pacjentów kardiologicznych. Badanie zostało przeprowadzone wśród dwóch grup. Grupę kliniczną stanowili pacjenci Poradni Kardiologicznej InterCard w Nowym Sączu a grupę kontrolną celowo dobrane osoby – brano pod uwagę kryterium wieku - z Nowego Sącza i okolic. W badaniu wykorzystano następujące metody: Kwestionariusz Poczucia Jakości Życia M. Straś – Romanowskiej, A. Oleszkowicz i T. Frąckowiaka oraz Skale Psychologiczne Jakości Życia w adaptacji Z. Uchnasta, jak również Arkusze personalne własnej konstrukcji. Otrzymany materiał empiryczny został poddany analizie statystycznej i psychologicznej. Na podstawie otrzymanych wyników, można stwierdzić, iż występuje jedna istotna różnica w poczuciu jakości życia osób chorych kardiologicznie i zdrowych, a mianowicie w sferze psychospołecznej, natomiast pozostałe wymiary poczucia jakości życia nie różnicują badanych grup. Zrealizowany program badawczy z udziałem pacjentów kardiologicznych dostarczył wyników, które obok waloru poznawczego posiadają także wartość aplikacyjną, wskazując kierunek działań pomocowych podnoszących jakość życia.

This thesis is characterized by theoretical and empirical approach. The research, which was carried out focused on understanding the sense of quality of life among patients with cardio vascular disabilities. The study was conducted among two groups. Clinical group of patients was composed of patients from InterCard Cardiology Clinic in Nowy Sacz and the control group was made of deliberately chosen people - taking into account the criterion of age - from Nowy Sacz and the surrounding area. The study used the following methods: Quality of Life Questionnaire M. Straś - Romanowskiej, A. Oleszkowicz and T. Frąckowiak, and Quality of Life Scales of Psychological adaptation Z. Uchnast, as well as personal sheets of my own design. The resulting material was subjected to empirical, statistical, and psychological analysis. Based on these results, we can conclude that there is one significant difference in the quality of life among patients with cardio vascular disabilities and healthy people, namely in the area of psychosocial dimension, other dimensions of the quality of life do not have such significant impact on the study groups. Completed research program involving cardiac patients provided results which, in addition to being a cognitive asset they also provide us with applicable conclusions, indicating the direction of support measures to raise the quality of life.
The quality of life among patients with cardio vascular disabilities
Keywords: poczucie jakości życia; pacjent kardiologiczny; sense of quality of life; patient with cardio vascular disabilities