Skuteczność rządów sanacji w Polsce (1926 - 1939) - Potok, Arkadiusz (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy będzie próba analizy ówczesnego ustroju poprzez prześledzenie jego głównych założeń oraz odpowiedzenie na pytanie, na ile te założenia sprostały wyzwaniom tamtejszej rzeczywistości. Aby wykonać to w pełni należycie, nie może zabraknąć również głównego rysu najważniejszych wydarzeń ówczesnych czasów. Rozdział I poświęcony będzie teoretycznym zagadnieniom dotyczącym totalitaryzmu, autorytaryzmu i dyktatury po to by móc rozróżnić poszczególne reżimy polityczne i odnieść ich założenia wobec ustroju sanacyjnego. Rozdział II będzie dotyczył lat 1918 – 1926, które będą stanowiły nakreślenie ówczesnej sytuacji politycznej. W ostatnim III rozdziale omówione zostaną lata od 1926 – 1939 r. – będzie to zatem punkt najważniejszy niniejszej pracy. W punkcie tym postaram się przedstawić główne zarysy ustroju sanacyjnego oraz to jak w praktyce wyglądało jego funkcjonowanie. Gdy zbierzemy do reszty wszystkie pozytywne oraz negatywne aspekty rządów sanacji, otrzymamy obraz kraju bardzo słabego pod względem politycznym. Na pytanie, czy słusznie zrobiono, wprowadzając autorytarny charakter rządów mogę odpowiedzieć następująco: z dzisiejszej perspektywy żaden niedemokratyczny ustrój polityczny nie jest dobry.
The Effectiveness of the Sanacja Regime in Poland (1926 - 1939)
Keywords: analiza ustroju politycznego; ustrój polityczny; totalitaryzm; autorytaryzm; dyktatura; ustrój sanacyjny; systemy polityczne; historia Polski