Struktura i praktyczne zastosowanie jezyka UML w bankowości internetowej - Welc, Krzysztof (My University, 2006)
Zasadność modelowania projektów wiąże się z niedostateczną przejrzystością typowych kodów źródłowych, która uniemożliwia rozszerzenie dyskusji na temat rozwiązań informatycznych. Uznanie, z jakim spotyka się projektowanie obiektowe współcześnie, można łatwo zauważyć przyglądając się specyfikacjom kluczowych aplikacji w sektorze bankowym. Transakcje elektroniczne od kilkunastu lat stanowią podstawę funkcjonowania instytucji publicznych i prywatnych. Moduły służące do e-bankingu wobec swojej ogromnej roli, muszą być przed napisaniem wymodelowane, tak, aby dyskusja na temat ich rozwoju i modyfikacji toczyła się na wielu szczeblach hierarchii projektantów oraz odbiorców systemu. Umożliwi to ciągły rozwój i ulepszanie systemów bankowych tak, aby stawały się przejrzyste i przyjazne dla ich użytkowników. Idealnym językiem do zaprojektowania systemu bankowości internetowej jest Unified Modeling Language. Celem pracy jest uzasadnienie idei tworzenia graficznej dokumentacji projektów informatycznych, która tworzy swoistą mapę dla analizujących dany model. Na potrzeby pracy, opracowano projekt systemu bankowości internetowej. Kolejne rozdziały pracy będą zawierać odpowiednio: genezę i omówienie najważniejszych narzędzi modelowania w UML, projekt systemu Internetowych Usług Bankowych (IUB), zrealizowany przy użyciu wcześniej omówionych notacji. Ogół strukturalny i funkcjonalny modelu IUB oraz większość przykładów występujących w pierwszym rozdziale, zostały przygotowane przez autora pracy.
UML's structure and application in e-banking
Keywords: języki programowania; bankowość internetowa; model; projektowanie obiektowe; język UML