Uwarunkowania historyczne i kulturowe w stosunkach ukraińsko-rosyjskich - Sokalska Barbara (My University, 2008)
Niniejsza praca została poświęcona stosunkom ukraińsko – rosyjskim, a szczególnie ukazaniu najważniejszych wydarzeń historycznych od 1917 do 1990 roku mających wpływ na współczesne relacje Ukrainy z Rosją. Aktualnie, stosunki ukraińsko - rosyjskie są często interpretowane przez historyków. Jednakże celem niniejszej pracy jest udowodnienie, iż uwarunkowania historyczne i kulturowe mają szczególny wpływ na dzisiejsze relacje Kijowa z Moskwą. Powstanie państwa ukraińskiego w 1991 roku było niezwykle istotnym wydarzeniem geopolitycznym. Wówczas relacje na linii Kijów – Moskwa uległy zmianie. Już od samego początku nowo powstałych państw pojawiły się problemy mające swe korzenie w historii obu narodowości. Dlatego niniejsza praca uzasadnia najważniejsze wydarzenia historyczne mające znaczenie po 1991 roku w budowaniu relacji ukraińsko – rosyjskich. Tytuł „Uwarunkowania historyczne i kulturowe w stosunkach ukraińsko – rosyjskich” jednoznacznie odzwierciedla zawartość treściową pracy, której celem jest rzetelne przedstawienie najważniejszych faktów historycznych i kulturowych. W poszczególnych rozdziałach wzorowano się na literaturze, która dokładnie przedstawia interpretowane zagadnienia. Zasięg chronologiczny pracy opiera się na wydarzeniach XX wieku, a dokładnie od 1917 roku do czasów współczesnych. W niektórych fragmentach przedstawia się fakty wykraczające poza ramy czasowe całej pracy ze względu na istotność wydarzeń.
Historical and cultural conditionings in Ukrainian and Russian relationships
Keywords: stosunki międzynarodowe; stosunki ukraińsko-rosyjskie w latach 1917-1939; rewolucja i walka o niepodległość; stosunki ukraińsko-rosyjskie w latach 1939-1990; współczesne stosunki ukraińsko-rosyjskie; tożsamość kulturowa; kwestia II wojny światowej; wpływ religii