Wpływ bezpieczeństwa transakcji internetowych na rozwój bankowości internetowej w Polsce - Then, Mariusz (My University, 2005)
Obecnie dostęp do rachunku przez Internet stał się czymś zupełnie naturalnym i jest w ofercie wszystkich liczących się banków detalicznych. Co więcej – wiele wskazuje na to, że zainteresowanie tym sposobem obsługi konta będzie cały czas szybko roso. Przyglądając się bardziej szczegółowo prognozom rozwoju bankowości internetowej oraz dynamicznemu rozwojowi Internetu, trudno uwierzy, że cokolwiek byłoby w stanie spowolnić, lub nawet zatrzymać rozwój e-bankingu. Czy oby na pewno? Banki zapewniają bezpieczeństwo operacji, stosując nowoczesne zabezpieczenia z użyciem specjalnych szyfrów. Identyfikatory oraz hasła uniemożliwiają dostęp do rachunku niepowołanym osobom, a tymczasem przedsiębiorstwa zajmujące się handlem elektronicznym oraz małe firmy z różnych branż są obecnie najbardziej narażone na szkody czynione przez komputerowych włamywaczy oraz internetowe wirusy. W ciągu półrocza liczba ataków na firmy zajmujące si e-handlem wzrosła 4-krotnie. W następnych rozdziałach rozwinięty zostanie temat bankowości internetowej, głównie od strony zabezpieczeń transakcji internetowych, oraz starano się udowodnić, że internetowe banki nie są w stanie zapewnić użytkownikowi pełnego bezpieczeństwa.
Keywords: bankowość elektroniczna; bankowość internetowa; bezpieczeństwo transakcji internetowych