Telewizja jako medium w kształtowaniu postaw moralno - społecznych młodzieży - Ciastoń Ewa (My University, 2004)
Praca przedstawia z zagadnienie wpływu telewizji na rozwój moralny młodego pokolenia poprzez pryzmat funkcji jakie ona spełnia. Dokonano analizy rozwoju moralnych uzasadnień w kontekście oddziaływania telewizji oraz zaprezentowano techniki sterowania. Jako metodę badawczą przyjęto ankietę. Badania zostały przeprowadzone metodą audytoryjną. Poprzez analizę poszczególnych elementów ideologii religijnej dokonano typologizacji postaw religijnych ankietowanej młodzieży. Metodą uogólnień została stworzona pełna typologia religijności respondentów wpływającej na przekaz medialny.
Keywords: telewizja; oddziaływanie telewizji; funkcje telewizji; młodzież; przekaz medialny