Programowanie urządzeń mobilnych przy użyciu technologii Java 2 Micro Edition - Smajdor, Grzegorz (My University, 2006)
Branża komunikacji bezprzewodowej gwałtownie się rozwinęła w ciągu ostatnich kilku lat i jest obecnie najszybciej i najprężniej rozwijającą się gałęzią technologiczną świata. Liczba użytkowników telefonów komórkowych w roku 2002 przekroczyła jeden miliard a według prognoz w 2005 roku liczba użytkowników przekroczy 1,5 miliarda. W tym samym czasie internet wkroczył w codzienność. Stał się źródłem informacji i to nie tylko dzięki dostępowi przez komputer osobisty, ale dzięki urządzeniom bezprzewodowym: jak telefon komórkowy czy palmtop. Umożliwia to korzystanie z jego możliwości z każdego miejsca na świecie. Obecnie technologia bezprzewodowa 3G i 4G umożliwiła wzrost transmisji danych z kilku set kilobitów do kilkunastu mega bajtów na sekundę, co pozwala na przesłanie zdjęć, video konferencji oraz muzyki o wysokiej jakości jak również ściąganie aplikacji o znacznie większych rozmiarach. Rewolucja bezprzewodowego internetu przemieniła tradycyjny telefon w urządzenie w pełni zorientowane na oprogramowanie, elastyczne i łatwo poddające się personalizacji dzięki ściąganiu z Internetu potrzebnych aplikacji i nowych dodatków do urządzenia. Sytuacja ta stworzyła możliwości dla programistów niezwiązanych z korporacją produkującą telefony komórkowe jak i ich operatorami i dzięki dynamicznemu dostępowi do internetu i korzystanie z jego możliwości pozwala im na tworzenie programów oraz udostępnianiu aplikacji dla wielu milionów użytkowników.
Keywords: łączność bezprzewodowa; telefonia komórkowa; języki programowania; aplikacje internetowe