Funkcja kontroli jakości na przykładzie Inspekcji Handlowej - Sadowy, Maria (My University, 2013)
Celem ogólnym pracy jest przedstawienie istoty, procesu i metod realizacji funkcji kontroli jakości oraz sformułowanie wniosków i rekomendacji co do poprawy jakości w przedsiębiorstwach kontrolowanych przez delegatury Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Nowym Sączu i Tarnowie. Głównymi metodami badawczymi zastosowanymi w badaniu są analiza danych wtórnych i obserwacja uczestnicząca, gdyż autorka pracy jest pracownikiem jednej z badanych delegatur. Na przykładzie wyników kontroli jakości delegatur WI IH w Nowym Sączu i Tarnowie w latach 2010 - 2012 w obszarze artykułów żywnościowych można wykazać, że skala różnego rodzaju nieprawidłowości występujących na rynku żywności jest dosyć znaczna. Większość ujawnianych nieprawidłowości generowanych była przez przedsiębiorców działających w ostatnim ogniwie obrotu towarowego, tj. na styku: sprzedawca – konsument. Kontrole wykazały nieprawidłowości we wszystkich istotnych obszarach związanych z obrotem i jakością żywności, a to w zakresie składu surowcowego, oznakowania, przestrzegania dat minimalnej trwałości, przestrzegania odpowiednich warunków przechowywania. Przeprowadzona analiza pozwoliła na sformułowanie szeregu rekomendacji co do poprawy jakości w kontrolowanych przedsiębiorstwach, a wynikających z przeprowadzonych przez obie delegatury kontroli.

The aim of the thesis is to introduce the importance of the realization of quality control functions, to show its process and methods used, as well as to draw conclusions and make recommendations concerning the quality improvement in the inspected enterprises by the branch offices of Voivodeship Inspectorate of the Trade Inspection in Nowy Sacz and Tarnow. The main scientific methods used in the research are the secondary data analysis and participant observation, as the author of the thesis is the employer of one of the branch offices. The case study of the WI IH branch offices in Nowy Sacz and Tarnow between 2010 and 2012 in the area of food supply and their quality control points out that the range of various irregularities on the food market is considerable. Most of the revealed irregularities were generated by the entrepreneurs at the last link of goods turnover, i.e. seller – consumer contact. The control showed irregularities in all the major areas connected with the turnover and food quality, ingredients, labeling, obeying expiry dates and appropriate storage conditions. The analysis, resulting from the inspections of the two branch offices, enabled to formulate a number of recommendations to improve the quality of the enterprises.
The function of quality control in Trade Inspection
Keywords: kontrola; jakość; control; quality; Inspekcja Handlowa; Trade Inspection; normy; norm