Analiza uproszczonych form ewidencji podatkowych w małych firmach - Janeczek, Małgorzata (My University, 2012)
Praca przedstawia przesłanki rozpoczęcia działalności gospodarczej na niewielką skalę oraz powiązane z tym tematem zagadnienia. Ma na celu przybliżenie wymogów formalnych, dotyczących wyboru poszczególnych form opodatkowania, które mogą być stosowane w małych i średnich przedsiębiorstwach a więc: kartę podatkową, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych oraz zasady ogólne – podatkową księgę przychodów i rozchodów wraz z jej dodatkowymi urządzeniami, które stanowią jej odrębne ewidencje. W pracy zwróciłam również uwagę na wady i zalety przedstawionych form ewidencji podatkowych. Wszystkie te zagadnienia sprowadzały się do praktycznego zastosowania, aby w oparciu o analizę danych wybrać najkorzystniejszą dla małej firmy formę opodatkowania. W swojej pracy skupiłam się przede wszystkim na analizie sytuacji podatkowej firmy „ELEKTRO-INSTAL”, mającej na celu stwierdzenie, czy wybór formy opodatkowania stosowanej w tej firmie w roku 2005 oraz 2011 był prawidłowy pod względem obciążeń podatkowych. Z wykonanych obliczeń wynika, iż w obu analizowanych latach najbardziej korzystną formą opodatkowania dla omawianej firmy jest podatek na zasadach ogólnych, rozliczany metodą liniową wg stawki 19%, ponieważ właśnie ta forma umożliwia firmie „ELEKTRO-INSTAL” płacenie mniejszego podatku zarówno w roku 2005 jak i na obecną chwilę.

This paper presents the premises for starting a small business activity and other issues related to it. Its purpose is to explain the formal requirements for the selection of a particular form of taxation that can be used in small and medium enterprises, e.g. a tax card, a lump sum tax on registered income and the general rules - tax revenue and expenditures, as well as its additional devices that are its separate records. The study also points to the advantages and disadvantages of the presented forms of tax records. All the aforementioned points came down to a practical application of selecting, based on empirical analysis, the optimal form of taxation for a small enterprise. As regards the data, the primary focus was the analysis of the fiscal situation of “ELEKTRO-INSTAL”, seeking to determine whether the choice of the taxation form in years 2005 and 2011 was optimal in terms of the amount of tax paid. The calculations indicate that in both analyzed periods the most beneficial form of taxation for the company was the 19% flat rate tax, based on the fact that this particular arrangement enabled the firm to minimize its tax exposure both in 2005, and at present.
Analysis of the simplified forms of tax records for small businesses
Keywords: rachunkowość małych firm; system podatkowy; karta podatkowa; ryczałt ewidencjonowany; podatkowa księga przychodów i rozchodów