Analiza wypadków przy pracy jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwie - Lisowska, Małgorzata (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie zasad analizy wypadków przy pracy, oraz wskazanie powiązań z oceną ryzyka zawodowego i wykorzystania ich dla preferencji wypadkowej. Praca składa się z 4 rozdziałów. Rozdział pierwszy poświęcony jest systemowi zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w przedsiębiorstwie. W rozdziale tym zostały przedstawione zagadnienia związane z zarządzaniem bhp, organizacją oraz zadaniami służby bhp i ergonomii stanowiska pracy. Rozdział drugi poświęcony jest obowiązkom jakie ponosi pracodawca w związku z bezpieczeństwem i higieną pracy. Na pracodawcy spoczywa obowiązek ochrony zdrowia i życia pracowników poprzez zapewnienie bezpiecznych warunków pracy. Pracodawca ponosi bardzo dużą odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy. W rozdziale trzecim przybliżona jest problematyka wypadków przy pracy. W rozdziale czwartym, empirycznym przedstawiono Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej oraz przeanalizowane ryzyko zawodowe jakie występuje przy pracy w tym przedsiębiorstwie. Na tej podstawie omówione i zanalizowane zostały wypadki przy pracy w okresie ostatnich 10 lat.
The analysis of occupational accidents as a management tool of occupational helth and safety in a company
Keywords: BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); system zarządzania BHP; stanowisko pracy; ergonomia; wypadki przy pracy