Zarządzanie finansami sektora dystrybucji farmaceutyków w Polsce na przykladzie Gofarm Sp. z o.o. - Stechman Grażyna (My University, 2001)
Polski rynek farmaceutyczny, w tym dystrybucja leków, stanowi jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się sektorów gospodarki. Jego wartość w roku 2000 wyniosła około 2,5 mld USD, a prognozy rozwoju wskazują na duży potencjał wzrostu, w porównaniu z krajami Unii Europejskiej i państwami naszego regionu. W ciągu ostatnich dziesięciu lat branża farmaceutyczna w znacznym stopniu uległa prywatyzacji – dominujące do 1989 roku na rynku Cefarmy zostały częściowo sprywatyzowane, pojawiło się też dużo nowych firm charakteryzujących się wysoką dynamiką rozwoju. Dystrybucją leków zajmują się obecnie producenci – poprzez sieć własnych agentów, przedhurtownicy – współpracujący z krajowymi i zagranicznymi producentami, hurtownie farmaceutyczne i apteki. Hurtowa dystrybucja leków to obecnie bardzo szybko rozwijający się segment polskiego rynku farmaceutycznego. Praca niniejsza poświęcona jest analizie rynku dystrybucji leków i środków farmaceutycznych. Problem ten został przedstawiony na przykładzie firmy farmaceutycznej zajmującej się w szczególności hurtową dystrybucją farmaceutyków na terenie Polski południowej.
Keywords: zarządzanie kapitałem w firmie; planowanie finansowe w przedsiębiorstwie; strategie zarządzania środkami obrotowymi; leasing; koszt kredytu bankowego; zarządzanie należnościami; rynek farmaceutyczny; hurtowa dystrybucja leków