Próba wrogiego przejęcia firmy ZNTK S.A., obecnie NEWAG S.A., przez EFK Europejską Korporację Finansową zakończona niepowodzeniem - Konieczek Artur (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza zakończonej niepowodzeniem próby wrogiego przejęcia firmy ZNTK S.A - obecnie NEWAG S.A - przez EFK (Europejską Korporację Finansową). Autor przedstawił pojęcie fuzji i przejęcia, omówił przejęcia przyjazne i wrogie, wskazał na motywy, jakie towarzyszą temu rodzajowi koncentracji przedsiębiorstw, oraz opisał źródła ich finansowania. Zaprezentowano strategie obronne przed nieprzyjaznym nabyciem oraz zalety płynące z wrogiego przejmowania spółek. Przybliżono cel, w jakim zostały powołane do życia Narodowe Fundusze Inwestycyjne oraz przedstawiono NFI jako właściciela akcji firmy, która stanowiła cel przejęcia. Opisano przebieg nabycia wraz z obroną, wcześniejszą działalność firmy oferenta, oraz sytuację ekonomiczną firmy przed przejęciem.
The attempt of hostile takeover ZNTK S.A. company (at present NEWAG S.A.) by EKF (European Finance Corporation) finished unsuccessfully
Keywords: fuzja; przejęcie; wrogie przejęcia; Narodowe Fundusze Inwestycyjne; finansowanie przejęć