Efektywne i konkurencyjne systemy wynagrodzeń jako istotny czynnik motywowania do pracy na przykładzie Krakowskiego Banku Spółdzielczego - Kopcińska, Edyta (My University, 2012)
Niniejsza praca ukazuje wpływ wynagrodzeń na motywowanie pracowników. Przedstawiono istotę motywacji, wgłębiając się w poszczególne teorie, w podejściu tradycyjnym i nowoczesnym. Ukazana została funkcja motywacyjna w stosunku do pozostałych funkcji wynagradzania. Praca szczególnie skupia się na determinantach wynagrodzeń, form płac, oraz na sposobach skutecznego premiowania – biorąc pod uwagę każdy element w stosunku do efektywnego motywowania pracownika w przedsiębiorstwie, odnosząc się również do zasad skutecznego wynagradzania w pracy. Poddany został analizie sektor bankowości, dostępne systemy motywacyjne oraz wynagrodzenia pracowników w tym sektorze. Praca kończy się ukazaniem systemu motywowania, wynagradzania i premiowania w Krakowskim Banku Spółdzielczym, kończąc na porównaniu do metod i technik stosowanych w literaturze przedmiotu.

To begin with, this work depicts the influence of payment in a company on the motivation of workers. The essence of motivation was presented. I delved into the individual theories; the modern as well as the traditonal ones. First of all, in my work the function of motivation has been shown, presented and discussed. Moreover, I put it in relation to the other functions of payment. The work focuses mainly on the reason of payment and the way the payment is usually realized. Also, I depicted ways of effective promoting. I took all elements into consideration. These elements are shown in relation to the effective promoting of workers in a company. I also made preference to the principles of the effective payment at work. Consequently, the sector of banking, the motivating system and the payment system in that sector was also analysed. The work is concluded by depicting the way of motivating and giving bonuses in Krakowski Bank Spółdzielczy. In the work the techniques and mathods which are commonly applied in this case were juxtaposed.
Effective and Competitive Methods of Remuneration as a Factor of Employee’s Motivation on the Example of the Krakow Cooperative Bank
Keywords: motywacja; wynagrodzenia; premiowanie; pracownik; bank; motivation; reward; awarding a bonus; staff; bank