Źródła dochodów jednostek samorządu terytorialnego - Katta, Monika (My University, 2010)
Przedmiotem niniejszej pracy są dochody budżetu gminnych, powiatowych i wojewódzkich organów samorządowych. Głównym celem jest przedstawienie w zrozumiały sposób struktury systemu dochodowego dla jednostek samorządu terytorialnego w Polsce. Praca składa się z czterech rozdziałów. Obejmuje również spis wykorzystanej literatury, aktów prawnych i innych źródeł, a także wykaz zamieszczonych w pracy tabel, wykresów i schematów. Rozdział pierwszy zawiera podstawowe informacje z zakresu funkcjonowania samorządu przy uwzględnieniu każdego szczebla. Przedstawiona została charakterystyka gmin, powiatów i województw, w tym zakres ich działalności, struktura władzy oraz prawne podstawy. Również został przedstawiony budżet jako instrument gospodarki finansowej jednostek samorządu terytorialnego oraz klasyfikacja źródeł dochodów. Rozdział drugi przedstawia pozyskiwane przez organy samorządowe dochody własne. Omówione zostały podatki i opłaty lokalne, udziały w podatku dochodowym od osób fizycznych i podatku dochodowym od osób prawnych, dochody majątkowe oraz pozostałe zaliczane do tej grupy dochodów. Rozdział trzeci w całości został poświęcony dochodom uzupełniającym. Przedstawione zostały subwencje ogólne oraz dotacje celowe w odniesieniu do poszczególnej grupy jednostek samorządu terytorialnego. Czwarty rozdział ukazuje źródła dochodów w ujęciu praktycznym. Na przykładzie miasta Nowy Sącz dokonana została analiza uzyskiwanych środków finansowych na przełomie trzech lat. Przedstawione zostały pozyskane w tych latach zarówno dochody własne, subwencje ogólne oraz dotacje celowe. Z przeprowadzonej analizy budżetu miasta Nowy Sącz wynika, że na pierwszym miejscu pod względem wysokości pozyskiwanych środków finansowych znajdują się dochody własne. W badanym okresie za najbardziej dochodowy spośród dochodów własnych okazał się udział w podatku dochodowym. Z pośród podatków lokalnych w każdym roku największy dochód był pozyskiwany z podatku od nieruchomości, którego kwoty kształtowały się na podobnym poziomie. Jednak, bez dochodów uzupełniających nie byłoby możliwe prowadzenie działalności samorządowej, ponieważ ich wysokość jest również bardzo znacząca.
The sources of income within the departments of territorial self-government
Keywords: samorząd terytorialny; dochody; gospodarka budżetowa; podatek dochodowy; subwencje; dotacje