Radzenie sobie ze stresem a poziom i struktura agresji u osób trenujących sztuki walki - Radamski, Dawid (My University, 2015)
Praca ta ma charakter teoretyczno-empiryczny. Rozpoczęte badania skupione były na analizie związków jakie zachodzą pomiędzy radzeniem sobie ze stresem a agresją. Badaniami objęte zostało 60 osób trenujących sztuki walki w wieku od 16-41 lat. W badaniu wykorzystano następujące testy psychologiczne: Kwestionariusza Agresji A. H Bussa oraz M. Perry’ego, Wielowymiarowy Inwentarz do Pomiaru Radzenia Sobie ze Stresem C. S. Carwera, M. F Scheiera oraz J. K Weintrauba, Kwestionariusza Radzenia Sobie w Sytuacjach Stresowych N. S. Endlera, J. D. A. Parera oraz Arkusz Personalny własnej konstrukcji. Analiza psychologiczna i statystyczna danych empirycznych pozwoliła na sformułowanie następujących wniosków końcowych. Osoby z wysokim poziomem agresji charakteryzują się emocjonalnym stylem radzenia sobie ze stresem oraz preferują unikowo-ucieczkowe style radzenia sobie. Mają oni również tendencje do ignorowania faktu sytuacji stresowej. Mają oni również wyższą aktywność zaradczą od osób o niskim poziomie agresji.

The paper is both theoretical and practical. Started research is focused on the analysis of coping with stress and aggression. The survey covered 60 people practicing martial arts, aged 16-41. The research used the following psychology tests: The Aggression Questionnaire by A. H. Buss and M. Perry, Multiphasic Inventory Measuring Coping with Stress by C. S. Carwer, M. F Scheier and J. K Weintraub, Coping Inventory for Stressful Situations by N. S. Endler, J. D. A. Parer and The Personal Questionnaire constructed by the author of the paper. The statistical and psychological analysis of empirical data allowed me to formulate the following conclusions. People with high aggression level is characterized by emotional style of copping with stress, and they prefer escaped-avoidance style of copping. They have also trends to ignore the fact of stressful situation. They have higher remedial activity than people with low level of aggression.
Coping with stress and the level and structure of aggression in people practicing martial arts
Keywords: aggression; coping with stress; martial arts; agresja; radzenie sobie ze stresem; sztuki walki