Projektowanie i implementacja aplikacji na platformę Android - Witold Graca (My University, 2008)
Celem pracy jest przegląd platform Open Source dla urządzeń mobilnych oraz przeprowadzenie procesu projektowania i implementacji aplikacji dla wybranej platformy. W rozdziale 2 zostały przedstawione projekty Open Source, których celem jest stworzenie i rozwój oprogramowania używanego w urządzeniach mobilnych takich jak tablety, smartphony, a także telefony komórkowe. Rozdział 3 został podzielony na części odpowiadające kolejnym stadiom projektowania aplikacji metodologią Rational Unified Proces. Pierwsze części stanowią wprowadzenie do Rational Unified Proces oraz pozwalają na zapoznanie się z powodami wyboru Androida jako platformy developerskiej oraz przedstawiają podstawowe założenia oraz cele postawione przed rozwijanym projektem. Zawarta została również analiza zagrożeń i szans powodzenia projektu, a także w podrozdziałach 3.4 – 3.9 opis projektowania i implementacji Android Communicator oraz wnioski z jego przebiegu. W rozdziale 4 zostało zawarte podsumowanie pracy oraz wnioski. Przegląd platform Open Source dla urządzeń mobilnych pozwala stwierdzić, że Android jest obecnie najbardziej innowacyjną oraz dobrze rokującą platformą i systemem operacyjnym ze wszystkich przedstawionych w pracy. Tworzenie oprogramowania na rozwijającą się platformę jest ogromnym wyzwaniem stawiającym programistę przed niepewną przyszłością projektu, ale także dającą – dzięki temu, że ryzyko jest dość spore – szanse na zaistnienie aplikacji, która w przyszłości może stać się podstawą dla komercyjnej działalności firmy bazującej na modelu Open Source.
An application for the android platform, project and implementation
Keywords: Open Source dla urządzeń mobilnych; android; Maemo; android SDK; platforma softwarowa - OpenMoko; Ubuntu MID Edition; aplikacje na platformę Adnroid