Sposoby przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu w obszarze alkoholizmu na przykładzie gminy Jasło - Sanocki, Sławomir (My University, 2011)
Alkoholizm jest jedną z wielu przyczyn wykluczenia społecznego zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Samo wykluczenie najczęściej kojarzy się z wygnaniem, odizolowaniem jednostki, wyłączeniem ze społeczeństwa i brakiem akceptacji w danym środowisku. Niniejsze opracowanie zawiera pojęcia związane z wykluczeniem społecznym i alkoholizmem. Ponadto zajmuję się kwestią przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu w obszarze alkoholizmu w działaniach Unii Europejskiej i w kraju oraz ukazuje gospodarkę oraz politykę alkoholową Unii Europejskiej oraz działania, jakie podejmowane są w kraju, w celu zahamowania spożywania alkoholu. Alkoholizm jest jedną z najgroźniejszych patologii społecznych, ze względu na powszechność zachowań alkoholowych mierzonych różnego typu kosztami: ekonomicznymi, biologicznymi, społeczno-kulturowymi. Choroba alkoholowa z punktu socjologicznego stanowi zjawisko społecznie niepożądane, stanowiące anomalię, przejaw społecznego niedostosowania. W ujęciu medycznym jest to objaw i zespół chorobowy, kliniczny, patologiczny, zdecydowanie wymagający leczenia. W aspekcie psychologicznym alkoholizm postrzegany jest jako poważne zaburzenie w osobowym rozwoju jednostki, uszkodzenie psychofizyczne. Alkohol towarzyszył i nadal towarzyszyć będzie społeczeństwu. Był spożywany zarówno w celach magicznych, religijnych jak i leczniczych oraz odżywczych. Jako środek hamujący działanie układu nerwowego ogranicza kontrolne funkcje kory mózgowej, dlatego też bardzo często traktowany jest jako środek łagodzący stresy i obniżający poziom lęku. W badaniach prowadzonych w ramach niniejszej pracy zastosowana została metoda ilościowo-jakościowa, a ściślej mówiąc zastosowano badanie dokumentów jako jedną z technik badawczych.

Alcoholism is one of many reasons for social exclusion both in Poland and all over the world. Exclusion itself often refers to expatriatron, individual alienation, social exclusion or lack of acceptance at the environment. The following thesis includes concepts refering to social exclusion and alcoholism. Additionaly I mention the issues of countermeasure to social exclusion in the field of alcoholism in policies of European Union and in the country together with showing the actions which are made to prevent alcohol consumption. Alcoholism is one of the most dangerous social pathologies due to popular alcoholic behavior which are measured in different types of costs: economical, biological as well as sociocultural ones. Taking into account sociological aspects of alcoholic disease it is an indesirable social phenomenon which accounts for anomaly and manifestation of social accommodation. In medical point of view it stands for sympton and complex disease , clinical and pathological one which needs to be treated. Psyhological issues show that alcoholism is a very serious disorder in personal development or even can make psychophisical harm. Alcohol has always been and probably will be present in social life. It has been consumed in the aim of magic, religion as well as for medical and nutritional reasons. As a medicine preventing operating of nervous system it can cut down the functions of cortex. Hence it is frequently used as a medicine reducing our stress and lowering the level of fear. The research made for purpose of this thesis was achieved thanks to quantity-quality method, to be precise - documentation research was done as a one of searching methods.
The means of countermeasure to social exclusion in the field of alcoholism on examples Commune of Jasło
Keywords: alkoholizm; wykluczenie społeczne; program profilaktyczny; patologie społeczne; badanie dokumentów; alcoholism; social exclusion; preventive programme; social pathologies; documents research