Pomoc publiczna jako determinanta rozwoju lokalnego i regionalnego Polski w latach 2008-2012 - Gruca, Joanna (My University, 2014)
W niniejszej pracy, dokładnej analizie, został poddany sposób wydatkowania pomocy publicznej, w celu ocenienia słuszności tegoż właśnie wsparcia, z punktu widzenia gospodarki naszego kraju. Do ważniejszych aspektów prowadzonych badaniach należało określenie wpływu pomocy państwowej na rozwój gospodarczy naszego kraju. Obrane w pracy hipotezy testowane były przy pomocy materiałów wtórnych, w postaci raportów o przyznanej pomocy publicznej w Polsce udzielonej przedsiębiorcom w latach 2008-2012, sporządzonych przez Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Po przeprowadzonych badaniach na podstawie analizy ogólnej kraju oraz analizy wybranego województwa wykazano, iż przyznana pomoc publiczna była jak najbardziej słuszna z punktu widzenia założeń gospodarki. Przyznane środki finansowe doprowadziły w badanym okresie do znacznego wzrostu gospodarczego. Efektywne wykorzystanie otrzymanych środków pieniężnych zwiększa szansa na jeszcze lepsze wykorzystanie pomocy publicznej w przyszłości.

This text analyses expending methods of state aid. The aim of this analysis is to check if the giving of aid is justified for economic development. We can find out about the influence of giving aid on economic growth and domination of its positive aspects. The chosen hypothesis were tested using secondary materials like UOKiK’s Polish state aid reports given to entrepreneurs in 2005-2009. Profound analysis of this material shows that state aid is well-grounded for economic development because it has had great influence on economic growth. Furthermore it was established that state aid has more advantages than disadvantages. This text shows how important state aid is for economy and society. In addition reports indicate that changes of using state aid in chosen periods of time were beneficial. Thus, the chances to use state aid more effectively in the future grow.
The state aid as the determinant of the local development and regional of Poland in 2008-2012 years
Keywords: pomoc publiczna; rozwój regionalny; rozwój lokalny; state aid; regional development; local development