Serwis internetowy dla sieci kantorów przy użyciu wzorca projektowego MVC - Makuch, Piotr (My University, 2012)
Celem pracy jest zaprojektowanie i stworzenie strony informacyjnej dla sieci kantorów z funkcjami kantoru internetowego. Każdy potencjalny klient odwiedzający stronę ma udostępnione: • kursy: międzybankowe, średnie NBP oraz kantoru • kalkulator, który łatwo obliczy kwotę, jaka potrzebna jest do zrealizowania transakcji • formularz kontaktowy • dane teleadresowe siedzib kantoru. Osoby, które częściej korzystają z usług kantoru będą zapewne zainteresowane rejestracją, co pozwoli maksymalnie wykorzystać serwis dzięki opcjom zamrażania cen lub śledzenia kursów. Administrator serwisu może w łatwy sposób zarządzać treścią strony, edytować już istniejące obiekty oraz dodawać nowe. Po stronie właściciela jest również opcja śledzenia ilości waluty w poszczególnych kantorach oraz podsumowanie ilościowe wszystkich walut. Jest to bardzo pomocne i przydatne przy wewnętrznych procedurach kantoru. Projekt jest tworzony przy wykorzystaniu wzorca projektowego MVC w wersji 4, która do niedawna była w wersji beta. W pracy została użyta technologia Entity Framework code - first do mapowania bazy danych. Ważną częścią pracy jest zapewnienie, aby aplikacja działała stabilnie, poprawnie się aktualizowała i odświeżała nie tylko na komputerach klasy PC, ale również na urządzeniach mobilnych. Dla tych urządzeń wyświetlany będzie zupełnie inny, zoptymalizowany wygląd. Najważniejszym elementem pracy jest stworzenie bezawaryjnej, szybko działającej strony z dopasowaną szatą graficzną oraz intuicyjnym, łatwym w obsłudze panelem klienta.
Website for currency exchange network build with the use of MVC design pattern
Keywords: aplikacje internetowe; programowanie; programy komputerowe; grafika komputerowa; kantory walutowe