Analiza finansowa na przykładzie Spółek Dablex Sp. z o.o. oraz Protec Sp. z o.o. za okres 2010 - 2012 - Dąbrowska, Aleksandra (My University, 2015)
W pracy zostało ukazane znaczenie ekonomicznej analizy dla prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa. Omówiono pojęcie i zakres analizy ekonomicznej. Wskazano istotę finansowej analizy w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Dokonano charakterystyki podstawowych sprawozdań finansowych takich jak bilans, rachunek wyników czy rachunek przepływów pieniężnych. Dane teoretyczne poparto praktycznym przykładem zamieszczonym w trzecim rozdziale. Do dokonania próby analizy finansowej na przestrzeni trzech lat wykorzystano bilanse oraz rachunki zysków i strat dwóch spółek Dablex Sp. z o. o. oraz Protec Sp. z o. o. Informacje zawarte w tych sprawozdaniach były pomocne przy obliczeniu wskaźników płynności, rentowności, sprawności działania oraz poziomu zadłużenia. Dokonano także analizy struktury i dynamiki. Zbadano również, czy w obu spółkach została zachowana srebrna i złota reguła bilansowa.

The thesis presents economical analysis for proper functioning of a company. Both, definition and range of economical analysis have been described. The essence of financial analysis in a company management has been indicated. Main financial reports such as balance, income statement or cash flow have been characterised. Theoretical data has been supported by practical ones, included in the third chapter. Balance sheets and profit and loss accounts of the two companies, Dablex and Protec, have been used to prepare financial analysis over three years. The information included in these reports has been used to calculate cash flow, profitability, operational efficiency and the level of debt. Moreover, the analysis of structure and dynamics has been prepared. It has been also researched, if the two companies have followed the silver and golden balance sheet rules.
Financial analysis on the basis of private limited companies Dablex and Protec for the period 2010 - 2012
Keywords: analiza finansowa; bilans; rachunek zysków i strat; analiza wskaźnikowa; płynność; rentowność; financial analysis; balance sheet; profit and loss account; ratio analysis; liquidity; profitability