Ocena efektywności inwestycji zrealizowanej przez Urząd Miejski w Grybowie - Fyda, Iwona (My University, 2014)
Głównym celem pracy jest ocena działalności inwestycyjnej Urzędu Miejskiego w Grybowie, a zwłaszcza projektu pod nazwą "Rozbudowa systemu ścieków i zaopatrzenia w wodę pitną w miejscowości Grybów". W pracy przedstawione są metody oceny efektywności inwestycyjnej projektów, które wykorzystywane są do dokonywania oceny danego projektu czyli określenia czy jest on opłacalny finansowo, czy też nie i czy należy podjąć ryzyko jego realizacji, a także przedstawione są podstawowe informacje na temat funduszy unijnych oraz sposoby ich pozyskiwania. W pracy opisane są inwestycje realizowane przez Urząd Miejski w Grybowie w okresie 2010 – 2013, wielkość środków finansowych przeznaczonych na ten cel, pozyskiwanych z różnych źródeł oraz procedura ubiegania się o środki unijne. Projekt, będący głównym przedmiotem pracy poddany jest ocenie efektywności, z której wynika, że nie jest on inwestycją opłacalną finansowo i nie zwraca poniesionych kosztów. W pracy określony jest charakter zrealizowanego projektu jako inwestycji przynoszącej korzyści, którymi są pozytywne oddziaływania na rozwój społeczno – gospodarczy miasta i których nie można wyrazić w ujęciu pieniężnym.

The main aim of this work is to assess the investment activities of the Municipal Office in Grybow, especially the project "Expansion of the sewage and drinking water supply in Grybow”. In the work presented are methods for assessing the effectiveness of investment projects, which are used to assess the project or determine if it is financially viable or not and whether you should take the risk of its implementation. Presented basic information on EU funding and methods of obtaining them. The paper describes the investments made by Municipal Office in Grybow in the period 2010-2013, amount of funds allocated for this purpose, obtained from various sources and procedure of applying for EU funds. The project, which is the main subject of the work is subject to evaluation of the effectiveness with which it is clear that it is not financially viable and does not return the costs incurred. In the work is defined nature of the project as an investment that benefits such as positive impacts on socio-economic development of the city and which cannot be expressed in monetary terms.
Evaluation of the effectiveness of investments carried out by the Municipal Office in Grybow
Keywords: inwestycja; efektywność; korzyść finansowa; opłacalność; metoda; dofinansowanie; investment; efficiency; financial advantage; profitability; method; financing