Walory turystyczne parku narodowego jako podstawa tworzenia produktów turystycznych na przykładzie Gorczańskiego Parku Narodowego - Siedlecka, Kamila (My University, 2010)
Niniejsza praca została poświęcona przedstawieniu bogactwa i zróżnicowania Gorczańskiego Parku Narodowego, który nieustannie od wielu lat zachęca turystów spragnionych ciszy, wspaniałych krajobrazów oraz kontaktu z naturą do wypoczynku na jego terenie. Celem pracy jest analiza walorów turystycznych Gorczańskiego Parku Narodowego, jego zasobów, bogactwa przyrodniczego i kulturowego. W pracy postawiono następujące tezy: 1) Walory turystyczne są głównym czynnikiem rozwijającym ruch turystyczny. 2) Walory turystyczne mogą stanowić podstawę tworzenia nowych produktów turystycznych w Parku. Celami dodatkowymi są: Analiza ruchu turystycznego w latach 2000 i 2007. Analiza profilu klienta (wiek, miejsce zamieszkania, wykształcenie itp.) Gorczański Park Narodowy jest niewątpliwie atrakcją turystyczną. Przeprowadzona analiza ruchu turystycznego w parku pokazuje, iż największą grupą odwiedzających są turyści indywidualni. Przeważają w dalszym ciągu wycieczki jednodniowe. Struktura wiekowa odwiedzających waha się najczęściej w przedziale wiekowym 21-30, jednak jest także wiele turystów w wieku szkolnym. Turystami odwiedzającymi park, są najczęściej turyści z miasta. Wykształcenie turystów odwiedzających Gorczański Park Narodowy jest bardzo zróżnicowane. Najliczniejszą grupą są turyści z wykształceniem średnim - student, jednak w ostatnim sezonie przeważali odwiedzający z wyższym wykształceniem. Park stwarza nieograniczone możliwości wypoczynku i doskonałej zabawy dla całych rodzin.
Tourism values of national park as a base of formation the tourism products on the example The Gorczański National Park
Keywords: turystyka; produkt turystyczny; atrakcyjność turystyczna; parki narodowe; promocja walorów regionu