Instytucje nadzorujące warunki BHP w przedsiębiorstwach na przykładzie Firmy Zakłady Azotowe w Tarnowie - Mościcach S.A. - Klocek, Tomasz (My University, 2011)
Celem pracy jest ukazanie charakterystyki instytucji nadzorujących warunki BHP w przedsiębiorstwach na przykładzie firmy Zakłady Azotowe w Tarnowie – Mościcach S.A. poprzez ukazanie ich najważniejszych zadań, uprawnień oraz funkcji jaką odgrywają w zapewnianiu bezpiecznych warunków pracy. Praca składa się z sześciu rozdziałów. Rozdział pierwszy określa znaczenia pojęcia przedsiębiorstwa, a także ukazuje różne problemy jakie występują w sferze warunków pracy związanych z zatrudnieniem pracowników. W rozdziale tym opisano także regulacje prawne dotyczące przepisów BHP. Dwa kolejne rozdziały zawierają charakterystykę poszczególnych instytucji nadzorujących warunki pracy. W rozdziale drugim przedstawiono charakterystykę państwowych instytucji nadzorujących warunki pracy. Rozdział trzeci natomiast przedstawia charakterystykę społecznych instytucji, które nadzorują warunki pracy to jest Społecznej Inspekcji Pracy oraz Związki Zawodowe. W rozdziale czwartym zaprezentowany został ogólny zarys Zakładów Azotowych w Tarnowie – Mościcach S.A. Przedstawiono tutaj historię przedsiębiorstwa, zakres i przedmiot działalności oraz strukturę organizacyjną. Następny rozdział opisuje czynniki niebezpieczne i zagrożenia występujące w omawianym przedsiębiorstwie, które stanowią przedmiot kontroli zewnętrznych. Rozdział ostatni przedstawia nadzór nad warunkami pracy jaki występuje w Zakładach Azotowych. Opisano instytucje jakie sprawują nadzór nad przestrzeganiem przepisów BHP w przedsiębiorstwie ze szczególnym uwzględnieniem kontroli wewnątrzzakładowej. W pisaniu pracy wykorzystano literaturę bezpośrednio dotyczącą tematu oraz akty prawne, a także akty wewnątrzzakładowe. Ponadto w pracy zostały zamieszczone informacje uzyskane od Zakładów Azotowych w Tarnowie – Mościcach S.A., oraz dane znajdujące się na stronie internetowej firmy.
Authorities Sopervising OSH Conditions in Enterprises as Exemplified by Zakłady Azotowe w Tarnowie - Mościcach S.A.
Keywords: przedsiębiorstwo; BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); warunki pracy; nadzór; szkodliwe warunki pracy