Wykorzystanie metody spin – off w realizowaniu strategii restrukturyzacyjnej przedsiębiorstwa na przykładzie firmy Poczta Polska S.A. - Kwiatkowska, Lucyna (My University, 2013)
Zazwyczaj restrukturyzacja przedsiębiorstw jest kojarzona z zamiarem połączenia się z silniejszym podmiotem gospodarczym, lub przejęciem innego podmiotu. Celem takich działań jest realizacja strategii polegającej na wchodzeniu w nowe obszary działalności. Firmy za wszelką cenę, chcą zdobyć znaczącą pozycję konkurencyjną, a nawet status leadera w danej branży. Nie zawsze jest to właściwa i przemyślana linia strategiczna. Łączenie, czy też przejmowanie innych organizmów gospodarczych i wchodzenie w nowe obszary aktywności rynkowej niesie również ogromne ryzyko. Wymaga nie tylko jednorazowego dokapitalizowania, ale również dużych bieżących nakładów finansowych. Dla firmy, która przeżywa kryzys i potrzebuje zmian jest to bardzo niebezpieczne. Inną metodą restrukturyzacji jest metoda spin – off, która z drugiej strony może być bardzo atrakcyjnym sposobem reformowania anachronicznej organizacji. Głównym celem badawczym podjętym w niniejszej pracy było dokonanie analizy skuteczności zastosowania metody spin – off w realizacji strategii Poczty Polskiej. Najistotniejszym jest odpowiedź na pytanie odnośnie wykorzystania tego narzędzia w przebudowie całego systemu organizacyjnego tej firmy. Czy przyniosło tej firmie pozytywne rezultaty i czy przyniesie je w najbliższej przyszłości. Czy poszczególne zmiany w sferze organizacyjnej nakreślone i realizowane w nowej strategii Poczty Polskiej S.A. są spójne i czy rzeczywiście zapewnią tej firmie osiągnięcie celu jakim zdobycie na rynku usług pocztowo- finansowo – logistycznym pozycji leadera. Ponieważ restrukturyzacja przedsiębiorstwa przez jego podział nie jest powszechnym działaniem w restrukturyzacji polskich firm, w przedmiotowej pracy, chciałam zwrócić uwagę, iż jedną z pierwszych polskich dużych firm, w której dokonano podziałów i wydzieleń było Państwowe Przedsiębiorstwo Użyteczności Publicznej Polska Poczta Telegraf i Telefon . Analizując zmiany jakie dokonały się na przestrzeni dwóch ostatnich dekad w przedsiębiorstwie Poczta Polska powstałym w wyniku podziału PPTiT polegające m.in. na racjonalizacji formy organizacyjnej, uproszczeniu struktury wewnętrznej, a następnie wydzieleniu jednostek biznesu i zapowiadanej dalszej segmentacji przedsiębiorstwa, wydaje się, iż Poczta Polska nie tylko wyszła z zapaści w jakiej się znalazła na początku lat 90. XX wieku, ale jest obecnie najważniejszym graczem na zliberalizowanym rynku usług pocztowo – logistycznych. Na uwagę zasługuje fakt, iż Poczta osiąga dodatni wynik kurczenia się tradycyjnego rynku usług pocztowych. Na podstawie przeprowadzonych badań można powiedzieć, iż dzięki konsekwentnemu wdrażaniu strategii firma ta odniosła sukces. Oczywiście przed Pocztą jeszcze długa droga, ale już obecnie widać wyniki wdrażanych zmian. Jeśli dalej strategia będzie wdrażana z taką determinacją jak obecnie, a kierownictwo będzie właściwie reagować i dostosowywać zmiany do zmieniającego się otoczenia i uwzględniać potrzeby klientów, to firma ta jeszcze wyraźniej wzmocni pozycję leadera na rynku usług pocztowo – logistycznych. Uważam, iż metoda spin-off została skutecznie i efektywnie wykorzystana do realizacji strategii restrukturyzacyjnej oraz przebudowy jednej z największej firm państwowych w Polsce jakim jest Poczta Polska S.A i już przyczynia się do budowy konkurencyjnego i rentownego systemu w oparciu o usługi pocztowo - finansowo - logistyczne. Dzięki konsekwentnie prowadzonej restrukturyzacji tą metodą udało się dotychczas w Poczcie Polskiej przede wszystkim obniżyć koszty funkcjonowania, podnieść sprawność zarządzania, poprawić jakość realizowanych usług, wprowadzić dla klientów pakiet tzw. usług „szytych na miarę” poszerzając ofertę o usługi bankowe i ubezpieczeniowe. W konsekwencji prowadzona tą metodą strategia zmierza do osiągnięcia przez grupę kapitałową Poczty Polskiej S.A. kluczowej pozycji w tych segmentach usług i zapewnienia trwałej rentowności.

An organization which is being modernized often has a tendency to merge with a more successful company or is likely to take over (purchase) another money-making business in order to sell more products and services and in consequence become a more successful and profitable organization. Every well-run business is inclined to become more and more competitive in its industry and is predisposed to become a leader in its industry. The tendency to merge with another business or take it over is not always beneficial for a modern business. Merging with another business or taking over another business is often risky since it requires considerable owner’s (shareholders’) financing and increases company’s current expenses. It is especially dangerous and risky for a business which incurs losses. Another reorganization method which is a corporate spin-off, on the other hand, can be a very effective way of reforming an obsolete organization. The main purpose of this master thesis is a thorough analysis of effectiveness of a corporate spin-off method implemented in the course of reorganization of Poczta Polska S.A. (Polish Postal Services). The most significant issue in this written work is an attempt to answer the question: How was the corporate spin-off method used during restructuring of Poczta Polska S.A? Did using of the corporate spin-off method bring Poczta Polska positive results and will the effects of implementing this method bring about further improvement in financial position of Poczta Polska? Are the specific organizational changes inside Poczta Polska which resulted from using of this method valuable for the organization? This master thesis shows the most important reforms initiated and implemented by the Management of Poczta Polska since the beginning of the reform in 1990s until current time. Thanks to demonopolization of Polish economy in 1990s, some big state-run corporations began to divide into separate business units. This is when Polish state-owned corporations began to execute a corporate spin-off method which is a type of corporate action where a company splits off sections of itself as a separate business. An excellent example of the corporate spin-off in Poland’s economy is the division of Polish Post, Telephone, and Telegraph Public Corporation (PPUP PPTiT) that happened two decades ago. In the course of the spin-off, PPUP PPTiT divided itself into separate business units. Two of them are Polish Postal Services (Poczta Polska S.A.) and Polish Telecommunications (Telekomunikacja Polska). Twenty years later, Poczta Polska is a successful and profitable organization thanks to its modernized and rationalized administrative structure following the corporate spin-off of PPUP PPTiT. Poczta Polska shows positive figures on its net income statements even though many companies in Poland continue to incur business losses year after year. Due to a methodical analysis of Poczta Polska’s transformation, we can state that Poczta Polska achieved commercial success thanks to determined application of its restructuring policy in the course of this company’s reform. Poczta Polska still needs improvements in order to become a leader of postal and logistic services in Poland. It is up to Management of Poczta Polska to react to ever changing needs of its clients in order to accommodate these needs so the company’s products and services will become desired and necessary for millions of Poles in the country and abroad. The corporate spin-off method had been used effectively and successfully in the course of reorganization of Poczta Polska which is one of the largest state-run corporations in Poland. Thanks to systematic application of reorganization plan, Poczta Polska Management has been able to reduce current expenses of the company, increase overall efficiency of services and products provided to its customers, improve the quality of existing services, execute custom-made products and services that meet the needs of different individuals, and introduce new financial services for customers (banking and insurance). Subsequently, Poczta Polska has become one of the key players in its industry.
Application of a corporate spin-off method in the process of restructuring of Poczta Polska S.A. (Polish Postal Services)
Keywords: restrukturyzacja; strategia; spin-off; podział; segmentacja; restructuring; spin-off; division; segmentation; strategy