Terroryzm międzynarodowy i metody jego zwalczania - Bulzak, Anna (My University, 2008)
Jednym z głównych problemów, z jakim boryka się współczesny świat jest niewątpliwie terroryzm. Zjawisko terroryzmu stanowi dzisiaj problem o charakterze globalnym. Społeczeństwa jak i poszczególne organizacje próbują terrorem i naciskiem wywołać zamęt między innymi w obronie swoich wolnościowo – niepodległościowych wartości. Obecnie, praktycznie codziennie dochodzi do zamachów terrorystycznych. Jakie są przyczyny rozwoju terroryzmu i co wpływa na jego wciąż rosnącą popularność? Era informacji, w której obecne żyjemy, czasy swobodnej komunikacji, wysoko rozwiniętej technologii, a także łatwość podróżowania i przepływu towarów sprzyjają organizacjom terrorystycznym do szerzenia działań opierających się na agresji i przemocy. Korzystną sytuacją dla ugrupowań terrorystycznych jest również proces globalizacji i integracji. Świat staje się „globalną wioską” i zdarzenia mające miejsce na przeciwnym końcu świata stają się problemem całej, żyjącej społeczności. Te sytuacje są doskonale wykorzystywane przez terrorystów, którzy poprzez środki masowego przekazu wpływają na umysły ludzkie. Odpowiednio przeprowadzona akcja terrorystyczna w jednej chwili pojawia się na łamach prasy, telewizji i radia w krajach na terenie całego świata. Taki przekaz na dużą skalę wywołuje strach i panikę wśród ogromnej rzeczy ludzi, co jest jednym z głównych celów organizacji terrorystycznych. Terroryści mogą uderzyć wszędzie i w każdej chwili, nic więc dziwnego, że coraz częściej słyszymy termin – terroryzm międzynarodowy. Terroryzm stał się zjawiskiem transgranicznym na poziomie zarówno funkcjonalnym jak i strukturalnym.
International Terrorism and the Methods of fighting with it
Keywords: terroryzm; metody zwalczania terroryzmu