Analiza procesu zarządzania wiedzą we współczesnej, uczącej się organizacji na przykładzie Fakro - Giza-Kościsz, Agnieszka (My University, 2010)
W pracy przedstawiono proces zarządzania wiedzą oraz jej wpływ na organizację na przykładzie firmy FAKRO w Nowym Sączu. Problem badawczy, jaki poddano analizie brzmi: „W jaki sposób efektywnie zarządzać wiedzą w przedsiębiorstwie, aby zwiększyć jego konkurencyjność”. Aby uzyskać odpowiedź, do powyższego problemu badawczego postawiono kilka hipotez badawczych oraz pytań szczegółowych, na które respondenci odpowiadali poprzez wypełnienie kwestionariusza ankiety. Celem metodologicznym niniejszej pracy jest weryfikacja skuteczności zarządzania wiedzą w przedsiębiorstwie. Natomiast celem praktycznym będzie ocena wykorzystywanych narzędzi w efektywnym zarządzaniu wiedzą, jak również skuteczność procesów organizacyjnego uczenia się. Porównując wyniki badań można stwierdzić, iż w firmie, w której wiedza jest zasobem, na który kładzie się duży nacisk oraz który jest wykorzystywany w odpowiedni sposób, może przyczynić się do zwiększenia sprzedaży jak również do zwiększenia udziału w rynku. Budowanie przewagi konkurencyjnej firmy to w głównej mierze kompetencje pracowników. Szczególnie dużą rolę odgrywają pracownicy posiadający doświadczenie zawodowe jak i odpowiednią wiedzę. To oni mogą odgrywać znaczącą rolę w przekazywaniu wiedzy młodszym, mniej doświadczonym pracownikom, a przez to budowę konkurencyjnej organizacji. Zapewnienie budowy prawidłowego systemu zarządzania wiedzą wymaga od firmy wprowadzenia takich warunków, aby każdy jej uczestnik potrafił zidentyfikować źródła wiedzy.
Analysis of the process of knowledge management in a contemporary, learning organization the example of FAKRO Company
Keywords: zarządzanie wiedzą; metody zarządzania wiedzą; organizacje uczące się; organizacje oparte na wiedzy; konkurencyjność przedsiębiorstwa