Kultura organizacyjna jako zasób niematerialny przedsiębiorstwa "Kryształ" - Plata Michał (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest usystematyzowanie zagadnień związanych z kulturą organizacyjną, przedstawienie znaczenia kultury organizacyjnej dla tworzenia trwalej przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa oraz propozycji jej analizy dla Firmy Kryształ. W pracy zaprezentowano pojęcie kultury organizacyjnej, jej funkcje, składowe oraz przejawy. Przybliżono znaczenie technik i narzędzi zarządzania zasobami ludzkimi dla kształtowania kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie. Dokonano analizy kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie oraz sformułowano zalecenia dla jej ukształtowania zgodnego z obecnymi i przyszłymi potrzebami przedsiębiorstwa.
Organizational culture as an intangible asset of "Kryształ" firm
Keywords: kultura organizacyjna; przewaga konkurencyjna; zarządzanie zasobami ludzkimi; marketing wewnętrzny; motywacja