Realizacja potrzeb i oczekiwań mieszkańców gminy Korzenna w polityce samorządu gminnego w latach 2006-2011 - Wyskiel, Agata (My University, 2012)
W pracy autorka za tezę postawiła sobie myśl, że zaspokojenie potrzeb społecznych, jest możliwe wówczas, gdy istnieją odpowiednie do tego instytucje, a obywatele, mieszkańcy tworzący „wspólnotę” z mocy prawa angażują się w życie społeczne swojego regionu. Metodę, która została zastosowana przy pisaniu przedmiotowej pracy, to ankieta. W przeprowadzonych badaniach posłużono się metodą ilościową oraz jakościową. W pierwszym rozdziale autorka przedstawiła problematykę związaną z funkcjonowaniem samorządu terytorialnego w aspekcie społeczno - politycznym, które jest istotne z punktu widzenia realizacji potrzeb obywateli. Przedstawiono również samorząd terytorialny jako formę organizacji społeczeństwa, która jest powołana do kierowania i zarządzania sprawami publicznymi w interesie społeczności lokalnej. Rozdział drugi poświecono gminie jako podstawowej jednostce samorządu terytorialnego. Ponadto scharakteryzowano i wyjaśniono, czym jest podmiotowość mieszkańców gminy. W rozdziale trzecim zobrazowano i przedstawiono gminę w kilku aspektach, tj.: społecznym, politycznym i infrastrukturalnym. Rozdział ten miał na celu przybliżenie stanu obecnego w zakresie społecznym i infrastrukturalnym gminy, natomiast w zakresie politycznym autorka przedstawiła jej przedstawicieli od początku istnienia omawianej gminy. Rozdział czwarty poświęcono mieszkańcom gminy, zbadano ich potrzeby i oczekiwania oraz przedstawiono inwestycje zrealizowano w latach 2006 – 2011, które wpływają na poprawę jakości życia obywateli gminy. Oczekiwania mieszkańców są zaspakajane, choć w zróżnicowany sposób w poszczególnych sołectwach, a działania władz gminy zmierzają w kierunku jak największego rozwoju i rozbudowy gminy.
The execution of needs and expectations of the Korzenna Community citizens in activities of the local government in the years 2006-2011
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; budżet gminy; zadania samorządu terytorialnego; potrzeby społeczne