Procesy motywacyjne w korporacji na przykładzie firmy Philips Lighting Bielsko Spółka z o.o. - Franaszek, Wojciech (My University, 2010)
Prawidłowe funkcjonowanie współczesnych organizacji oraz sukcesy osiągane przez pracowników tych organizacji zależne są od szeregu czynników, ale bardzo istotną kwestią wydaje się być sposób zarządzania. W niniejszej pracy zaprezentowane zostanie ujęcie procesów motywacyjnych, jakie występują we współczesnych przedsiębiorstwach, na przykładzie spółki Philips Lighting Bielsko. W pierwszej części nakreślone zostaną ramy teoretyczne, w obrębie których kształtowała się definicja motywacji na przestrzeni lat. W kolejnej części przedstawione zostaną praktyczne implikacje dorobku teoretyków motywacji, zastosowania we współczesnym zarządzaniu personelem. Ostatnia część pracy poświęcona jest charakterystyce funkcjonowania Philips Lighting Bielsko Sp. z o.o. oraz analizie wyników badania empirycznego. Wyniki pokazały, że najczęściej stosowanym przez przełożonych stylem kierowania jest styl demokratyczny, natomiast analiza wyników podwładnych pokazała, że najbardziej pożądanym przez nich stylem kierowania byłby konsultatywny. Obie grupy osób badanych, jako najmniej pożądany w przedsiębiorstwie wskazywały styl kierowania autorytarny. Jest to pozytywny trend, gdyż pokazuje kierunek zmian w polskich przedsiębiorstwach, a mianowicie odchodzenie od stylu kierowania opartego na kontroli i ścisłym nadzorowaniu (czyli stylu autorytarnym) a wprowadza kierowanie partycypacyjne, związane nie tylko z większym zaangażowaniem się pracowników w efektywne funkcjonowanie przedsiębiorstwa, ale także zmniejszanie kosztów kierowania (style demokratyczny i konsultatywny).
Motivational processes in the corporation on the example of Philips Lighting Bielsko Co.
Keywords: motywacja; menedżer; style kierowania; organizacja; kultura organizacyjna; zarządzanie kadrami