Analiza wydatków inwestycyjnych w gminie Mielec w latach 2004 - 2006 - Rak Katarzyna (My University, 2007)
Podstawową jednostką samorządu terytorialnego jest gmina która, uczestniczy w realizowaniu zadań publicznych z zakresu administracji publicznej. Została utworzona na mocy Konstytucji RP i ustawy o samorządzie gminnym, a powołanie samorządu terytorialnego w Polsce w 1990 roku sprawiło zaistnienie wyjątkowej sytuacji o charakterze społecznym, politycznym i ekonomicznym. Wzorem dla wszystkich koncepcji samorządowych jest gmina jako naturalnie ukształtowana zbiorowość ludzka rozstrzygająca o własnych sprawach. Jednak jej byt jako podmiotu prawa publicznego jest uzależniony od woli państwa, które powołując ją do życia, określając jej terytorium, organy, prawa i obowiązki – określiło jednocześnie zasady nadzoru nad jej samodzielnością. Mieszkańcy gminy z mocy prawa tworzą wspólnotę gminną. Nadrzędnym celem istnienia jak i zarówno zadaniem gminy jest zaspokojenie zbiorowych potrzeb wspólnoty gminnej. Dlatego też gmina dysponuje własnymi środkami finansowymi, które w połączeniu z dotacjami, subwencjami stanowią przychody gminy. Istotnym zadaniem gminy jest realizacja działalności inwestycyjnej, gdyż to ona jest podstawą do rozwoju gminy, podnoszenie atrakcyjność gminy przyciąga coraz to nowych inwestorów. Celem pracy jest przedstawienie roli i znaczenia działalności inwestycyjnej dla funkcjonowania gminy.
Capital expenditure analysis at Mielec Community in the years 2004 – 2006
Keywords: samorząd terytorialny; rozwój społeczno-gospodarczy gmin; inwestycje gminne; plany inwestycyjne gmin; gmina Mielec; analiza budżetu