Wyróżniające uplasowanie oferty jako kluczowy czynnik sukcesu na rynku usług bankowych w Polsce. Na przykładzie pożyczki gotówkowej AIGO - Obrzut Łukasz (My University, 2006)
Prawidłowe funkcjonowanie gospodarki jest w znacznej mierze uzależnione od właściwego, dla danych warunków, systemu finansowego, a w tym systemu kredytowego. W każdej gospodarce kredyty i pożyczki są jednym z najważniejszych źródeł zasilania i pobudzania. W sytuacji gospodarczej naszego kraju, system kredytowy nabiera szczególnego znaczenia, ze względu na to, że pożyczki gotówkowe są podstawowym źródłem zewnętrznego finansowania gospodarstw domowych. W Polsce działa bardzo wiele banków oferujących pożyczki gotówkowe, a co za tym idzie konkurencja jest bardzo zaostrzona. Parametry pożyczek oferowanych przez poszczególne banki są bardzo zbliżone, zwłaszcza jeżeli rozpatrujemy je pod kątem ceny. Trudno jest się wyróżnić jakiemukolwiek bankowi. Celem niniejszej pracy jest pokazanie kluczowych czynników sukcesu oddziału AIG Bank Polska S.A. w Nowym Sączu w zakresie sprzedaży produktu „AIGO – Pożyczka. Dla tego produktu stworzono odrębną sieć dystrybucji i z tego względu w pracy marka AIGO Używana jest zarówno dla produktu jak i dla sieci jego sprzedaży. Opisano pojęcie i definicję banku, jego rolę w gospodarce narodowej, rodzaje operacji bankowych oraz zagadnienie pożyczki i kredytu gotówkowego. Przedstawiono informacje dotyczące marketingu bankowego, znaczeniu badań marketingowych, segmentacji rynku usług bankowych oraz marketingu – mix w banku. zaprezentowano charakterystykę produktu bankowego AIG Bank Polska S.A., jakim jest „AIGO – Pożyczka” na przykładzie placówki w Nowym Sączu, charakterystykę banku, analizę działań plasujących firmę na rynku, opis najbliższej konkurencji oraz proces komunikacji w fazie rozwoju produktu. Dokonano analizy wniosków z przeprowadzonych badań marketingowych w tejże placówce.
Product positioning as a key success factor of Polish banks - the case of cash loan AIGO
Keywords: bankowość; banki komercyjne; operacje bankowe; pożyczka; kredyt; orientacja marketingowa; usługi bankowe; marketing-mix