Ocena kondycji finansowej firmy na podstawie sprawozdań finansowych na przykładzie Firmy Oponiarskiej "PROFIL" - Kwiatkowska Aneta (My University, 2003)
Jedną z najważniejszych potrzeb przedsiębiorstwa jest dokładna analiza finansowa. Przedsiębiorstwa poświęcające należytą uwagę swoim pozycjom bilansowym rachunkowi zysków i strat oraz sprawozdaniom z przepływów pieniężnych mają szansę osiągnąć istotne korzyści. Analiza finansowa pozwala bowiem przedsiębiorstwom z niej korzystającym przewidzieć efekty dotychczasowego zarządzenia oraz poprawić niektóre aspekty swojej działalności, a ponadto, w przypadku spółek akcyjnych, jest dla inwestorów cennym źródłem informacji o kondycji finansowej spółki i jej perspektywach rozwoju. Celem pracy jest prezentacja procesu stosowania analizy finansowej jako jednego z podstawowych elementów zarządzania przedsiębiorstwem oraz wykazanie korzyści jakie niesie ona dla przedsiębiorstwa. Zaprezentowano podstawy prawne sprawozdawczości finansowej w Polsce oraz ogólną charakterystykę sprawozdań finansowych. Przedstawiono metody analizy kondycji finansowej - analizę pionową i poziomą bilansu oraz analizę wskaźnikową wraz z interpretacją i korzyściami dla analizowanej firmy. Dokonano analizy przypadku badanego przedsiębiorstwa oraz zaprezentowano rezultat i interpretację analiz finansowych przeprowadzonych w firmie „Profil”.
Keywords: finanse; analiza finansowa; zarządzanie przedsiębiorstwem; sprawozdawczość finansowa; wskaźniki rentowności; wskaźniki płynności; metody analizy finansowej