Public Relations jako instrument kreowania wizerunku firmy na przykładzie stacji benzynowych BP - Kulpa Anna (My University, 2006)
Jednym z głównych narzędzi kreowania wizerunku przedsiębiorstwa jest public relations, który jako uczestnik profilowania rynkowego organizacji, ukazuje firmę w świetle jej szczególnych kompetencji, poziomu technologii, cech produktów i usług, stanu badań i rozwoju, identyfikacji pracowników z firmą. Prezentując indywidualny charakter, podmiot gospodarczy definiuje swoją wartość, eksponuje miejsce i pozycję na rynku, a także motywuje pracowników do realizacji wyznaczonych celów i obranej misji. Działania public relations wdrażane są przez kilka lat, lecz rezultaty jego efektów są znaczące z perspektywy kształtowania pozytywnego wizerunku firmy. Celem niniejszej pracy, poświęconej kształtowaniu pozytywnego wizerunku przedsiębiorstwa z wykorzystaniem narzędzi public relations, jest ukazanie znaczenia, a wręcz konieczności przeprowadzania takich działań na rynku. W pracy zdefiniowano pojęcie wizerunku przedsiębiorstwa, wymieniono jego rodzaje, wykazano znaczenie pozytywnego image firmy, jak również przedstawiono proces kreowania wizerunku przez firmę. Scharakteryzowano public relations, jego narzędzia i instrumenty, oraz wskazano współczesne kierunki jego rozwoju. Dokonano także próby oceny poszczególnych instrumentów PR. Przedstawiono stacje benzynowe BP w różnych aspektach - powstania i rozwoju firmy, jej profil działalności, rynek zbytu oraz sytuację konkurencyjną. Szczegółowo omówiono formy umów partnerskich, na podstawie których działa badana firma, a także dokonano niezbędnych analiz, obrazujących obecne położenie i kierunek rozwoju przedsiębiorstwa. Zidentyfikowano proces kreowania wizerunku firmy BP, wykazano instrumenty public relations stosowane przez w/w stację benzynową wraz z charakterystyką ich skuteczności oraz dokonano próby oceny doboru poszczególnych narzędzi public relations w kreowaniu wizerunku przedsiębiorstwa.
Public Relations as an instrument for the campany image creation on the basis of BP petrol station
Keywords: wizerunek firmy; public relations; instrumenty PR; kreowanie wizerunku firmy; promocja