Gospodarka finansowa gminy Szczucin - Kupiec, Sabina (My University, 2011)
Głównym celem pracy jest przedstawienie najważniejszych kierunków działań samorządu terytorialnego na szczeblu podstawowym na przykładzie gminy Szczucin. Wyszczególnienie najważniejszych działań podejmowanych przez lokalne władze samorządowe Szczucina, pozwoliło na przedstawienie realizowanych na terenie gminy wiodących i niezbędnych zadań, istotnych dla osiągnięcia zamierzonych celów. W początkowej części przedstawię pojęcie samorządu terytorialnego oraz gminy, a także opiszę organy gminy wraz z ich kompetencjami. W drugiej części, znaczną uwagę poświęcę ogólnej charakterystyce gminy, jej położeniu oraz krótkiej historii. Ponadto w kolejnej części opiszę procedurę budżetową. W końcowej zaś części pracy przedstawię gospodarkę finansową. Uwzględnię w tym rozdziale najważniejszą z zasad funkcjonowania gminy zasadę samodzielności finansowej. Dodatkowo przybliżę przedsięwzięcia inwestycyjne gminy Szczucin realizowane w latach 2004-2009, a także bieżącą sytuację kredytowo – pożyczkową.
Financial economy in the Szczucin commune
Keywords: samorząd terytorialny; działalność gminy; gmina Szczucin; lokalne władze; budżet gminy; gospodarka finansowa gminy