Procesowa organizacja pracy jako element systemu zarządzania jakością w PBT Wikar Sp. z o.o. - Karkach, Vitalii (My University, 2015)
Jakość przedstawiona została w pracy jako jeden z najważniejszych wskaźników działalności przedsiębiorstwa oraz jego pozycji na rynku. Podnoszenie jakości produkcji w znacznej mierze wyznaczane jest przez tempo rozwoju naukowo-technicznego, wzrost efektywności produkcji, właściwe zarządzanie zasobami oraz odpowiednią organizację pracy. Praca magisterska poświęcona została problematyce rozwijania jakości poprzez procesową organizację pracy. Każda organizacja jest skomplikowanym systemem, wewnątrz którego realizowane są różne procesy biznesowe, wzajemnie ze sobą powiązane w łańcuchu wartości oraz wspierane poprzez procesy zarządzania i procesy pomocnicze. Praca zawiera studium przypadku firmy Wikar Sp. z o.o., w którym przedstawiona została problematyka zarządzania procesami i jego roli w podnoszeniu jakości całego przedsiębiorstwa.

In this dissertation quality was presented as one of the primal indicators of company performance and its position on the market. Upgrading quality of production is being determined through the pace of scientific and technical development, increasing of efficiency of production, proper resource management and appropriate organization of work. Master thesis was devoted to problems of quality development through process-based work organization. Every organization is a complexd system, inside of which different business processes are implemented, interrelated within the value chain and supported by the management and auxiliary processes. The master thesis includes a case study of Wikar Sp. z o.o. company, which is presenting the process management issues and its role in quality improvement of the entire enterprise.
Process-based organization of work as an element of quality management system in PBT Wikar Sp. z o.o.
Keywords: jakość produkcji; zarządzanie jakością; polityka jakości; TQM; certyfikacja systemu; proces; podejście procesowe; zarządzanie procesami; struktura organizacyjna; mapa procesów; quality of production; quality management; quality policy; TQM; system certification; process; process approach; process management; organizational structure; process map; jakość; quality