Wpływ Euroregionu Tatry na rozwój gospodarczy Podhala - Czernik, Małgorzata (My University, 2011)
Celem pracy jest zbadanie związków działalności euroregionu „Tatry” z potrzebami rozwojowymi regionu, który obejmuje swym zasięgiem oraz próba oceny wpływu przedsięwzięć podejmowanych przez tę strukturę na rozwój gospodarki i życia społecznego Podhala. Temat pracy dotyczy spraw dziejących się współcześnie, co powoduje, że w literaturze znaleźć można zaledwie nieliczne pozycje, ukazujące w sposób syntetyczny kwestie działalności euroregionów czy funkcjonowania poszczególnych programów finansowanych z budżetu Unii Europejskiej. Tym niemniej, znalezienie informacji na te tematy nie przedstawia większych trudności, a zawdzięczać to można, krytykowanym częstokroć przez korzystających ze środków UE, obowiązkom informacyjnym i sprawozdawczym. Konieczność monitorowania realizacji projektów, dokładnego ich opisywania a potem raportowania o efektach, tworzenia specjalnie im poświęconych stron internetowych, informowania prasy – sprawiają, że informacji znaleźć można bardzo wiele. W dodatku, ze względu na drobiazgowe nieraz kontrole wydatkowania pieniędzy budżetowych i rygory w tym względzie, są to informacje wiarygodne. Autorka korzystała z nich bardzo często podczas pisania tej pracy.
The influence of Tatra Euroregion for economic development of the Podhale region
Keywords: euroregion; rozwój regionu; rozwój gospodarczy; życie społeczne