System do zarządzania ogrodem zoologicznym - Ogorzały, Andrzej (My University, 2015)
Przedmiotem mojej pracy inżynierskiej jest "System do obsługi ogrodu zoologicznego". Program został napisany w oparciu o technologię .NET Microsoftu z wykorzystaniem wzorca projektowego MVVM. Językiem programowania, który posłużył do utworzenia aplikacji jest C#, za warstwę widoku odpowiada zaś XAML. Celem pracy było stworzenie aplikacji, która będzie mogła być wykorzystywana w ogrodach zoologicznych i bezpośrednio przyczyni się do usprawnienia ich funkcjonowania. Dzięki zastosowaniu ról (administrator, magazynier , opiekun, pracownik techniczny) każdy z użytkowników otrzymuje narzędzie, które jest dostosowane do jego konkretnych potrzeb. Administrator zarządza użytkownikami oraz ma wgląd do pensji pracowników, magazynier odpowiada za stan magazynu, pracownik techniczny zajmuje się usuwaniem zgłoszonych problemów technicznych i usterek, opiekun zaś, poprzez regularne karmienie i zabiegi higieniczne, dba o to, by wszystkie zwierzęta były w dobrej kondycji. We wszystkich tych czynnościach użytkownicy ci są wspierani przez system. Czytelny, intuicyjny interfejs sprawia, że system będzie odpowiedni dla wszystkich osób, niezależnie od wieku i umiejętności.

The subject of this thesis is a desktop application for zoological park management. The program was written on the basis of .NET Microsoft technology with the use of MVVM architectural pattern. The programming language which helped to create the application is C#, while XAML is responsible for the View layer. The aim of my work was the creation of an application which might be used in zoological gardens and will directly contribute to the improvement of their activity. Through the application of roles (administrator, storehouse manager, carer and technician) each of users receives a tool which is adjusted to his specific needs. The administrator manages the users and has an insight into workers salaries; the storehouse manager is responsible for warehouse condition; the technician eliminates reported technical problems and faults; finally the carer through regular feeding and hygienic procedures makes sure that all animals are in good shape. The users are supported by the system in all these activities. Legible, intuitive interface makes the application appropriate even for those people who are not everyday computer users.
A desktop application for zoological park management
Keywords: VisualStudio; .NET; MVVM; C#; SQL; Entity Framework; programowanie; aplikacja; programming; application