Zarządzanie finansami gminy Rytro - Kalisz Małgorzata (My University, 2005)
Gmina jako jednostka samorządu terytorialnego, aby sprawnie funkcjonować musi się rozwijać. Rozwój ten w szczególności przejawia się w tworzeniu, ulepszaniu i rozbudowie infrastruktury komunalnej (dróg, wodociągów itp.) czy społecznej (szkół, stadionów, ośrodków zdrowia. Gmina jest specyficznym inwestorem, ponieważ podejmuje inwestycje, które przyczyniają się do realizacji zadań gminy i nie są nastawione na zysk. Olbrzymi procent wydatków gmin stanowią wydatki na infrastrukturę. W niniejszej pracy dokonałam oceny wyposażenia obszaru gminy w infrastrukturę techniczną w zakresie urządzeń ochrony środowiska przyrodniczego jak również analizy porównawczej inwestycji gminnych w infrastrukturze na podstawie gmin powiatu nowosądeckiego. Braki w infrastrukturze są ogromne i pochłaniają znaczne środki finansowe, na co nie wystarczają własne środki samorządów. Dlatego gminy zmuszone są do poszukiwania nowych źródeł pozyskiwania środków finansowych, które przedstawiam w swojej pracy. Celem niniejszej pracy jest dokonanie analizy porównawczej dochodów i wydatków gmin powiatu nowosądeckiego oraz inwestycji gminnych w infrastrukturze w latach 2001 –2003 z uwzględnieniem gminy Rytro, jak również pozostałych gmin występujących w powiecie nowosądeckim.
Keywords: samorząd terytorialny; gmina; dochody gmin; gospodarka gminy; gmina Rytro; zarządzanie finansami gminy