Inwestowanie na rynku finansowym jako alternatywa dla lokaty bankowej - Sarata, Magdalena (My University, 2012)
Praca przedstawia sposoby i możliwości inwestowania na rynku finansowym, które w dzisiejszych czasach stają się dobrą alternatywą dla lokat bankowych. Celem pracy jest porównanie atrakcyjności poszczególnych form inwestowania i oszczędzania, oraz zbadanie w które z tych form warto jest zainwestować, celem jego zaoszczędzenia. W pracy została zbadana rentowność poszczególnych instrumentów, które zostały porównane względem takich charakterystyk jak płynność, dochodowość oraz ryzyko inwestowania w nie. Na podstawie opracowanych danych, można wywnioskować, że dobrą alternatywą dla lokaty bankowej są obligacje, które gwarantują bezpieczeństwo ulokowanych środków pieniężnych. Również inwestowanie w funduszu inwestycyjnym niesie ze sobą szereg korzyści, a główną zaletą jest to, że osiągają lepsze wyniki i generują wyższe dochody niż lokaty bankowe. Natomiast produkty strukturyzowane wydają się stanowić najlepszą alternatywę, gdyż pozwalają zachować całość włożonego kapitału, a dodatkowo wypracowanie ekstra zysku. Praca ukazuje alternatywy dla lokaty bankowej, które umożliwiają uzyskanie większego zysku. Jednak każda z form ma zarówno wady, jak i zalety i wiąże się z mniejszym bądź większym zyskiem, toteż każdy inwestor w zależności od swoich preferencji, musi podjąć decyzję odnośnie sposobu ulokowania wolnych środków pieniężnych.

The diploma paper presents the ways and possibilities of investing in the financial market, which today are a good alternative to bank deposits. Aim of this study is to compare the attractiveness of the various forms of investment and saving, and to examine which of these forms, it is worthwhile to invest their savings goal. The study was examined the profitability of individual instruments, which were compared in respect of such characteristics as liquidity, profitability and risk of investing in them. Based on data compiled, it can be concluded that a good alternative to bank deposits are bonds that guarantee the safety of invested funds. Also, invest in an investment found carries a number of benefits, and the main advantage is that they perform better and generate more income than bank deposits. Contrast, structured products seem to be the best alternative because they allow to keep all the capital invested, plus the development of extra profit. Works shows an alternative to bank deposits, which allow to obtain more profit. However, each form has both disadvantages and advantages, and is associated with more or less profitable, so that each investor, depending on their preferences must decide on how to locate free cash.
Investing in the financial market as an alternative to bank deposit
Keywords: rynek finansowy; instytucje wspomagające funkcjonowanie rynków finansowych; zarządzanie aktywami; strategie inwestowania; ryzyko inwestycyjne; proces oszczędzania; instrumenty umożliwiające lokowanie oszczędności; atrakcyjność oszczędzania i inwestowania; financial market; institutions support the functioning of financial markets; asset management; investment strategies; investment risk; the process of saving; investing instruments for saving; saving and investment attractiveness