Analiza zasad funkcjonowania logistyki procesów zaopatrzenia na podstawie firmy IXO Neuber Sp. z o.o. w Kędzierzynie Kożlu - Bulanda Konrad (My University, 2001)
Głównym powodem konieczności tworzenia zapasów w przedsiębiorstwie dystrybucyjnym jest zapewnienie dostępności towaru w momencie wystąpienia nieprzewidywanego popytu oraz zapobieganie różnym zawirowaniom na rynku dostawców wynikającym z zamknięcia linii produkcyjnej lub awarii. Z kolei logistyczna organizacja zaopatrzenia powinna zmierzać do tego, aby w przedsiębiorstwie dystrybucyjnym towary po konkurencyjnej cenie znalazły się w obrocie w czasie i miejscu wymaganym przez klientów, natomiast zapasy gromadzone w odpowiednich miejscach były minimalne oraz wystarczające do pokrycia występującego zapotrzebowania. Przedmiotem niniejszej pracy jest zbadanie oraz próba przedstawienia sposobów działania w zakresie funkcjonowania logistyki procesów zaopatrzenia w firmie IXO Neuber. Przedstawiono kluczowe pojęcia z zakresu zadań i funkcji logistycznych w sferze zaopatrzenia, metod prognozowania popytu z uwzględnieniem analiz w segmentacji strategicznej towarów, wyboru źródeł zaopatrzenia, organizacji dostaw oraz grupowego zamawianie towarów. Zaprezentowano zagadnienia dotyczące istoty i podziałów zapasów, metody sterowania zapasami oraz optymalizacje wielkości zapasów. Przedstawiono analizę zasad funkcjonowania logistyki procesów zaopatrzenia w oparciu o realizowane i potencjalne sposoby postępowania firmy IXO Neuber Sp. z o. o.
Keywords: zarządzanie; logistyka; logistyka procesów zarządzania; procesy logistyczne; sterowanie zapasami; gospodarka zapasami; system zaopatrzenia