System pomocy bezrobotnym w Polsce na przykładzie Sądeckiego Urzędu Pracy w Nowym Sączu. - Majerska, Sabina (My University, 2009)
Niniejsza praca obejmuje zagadnienia związane z identyfikacją i oceną funkcjonujących w kraju form aktywizacji zawodowej osób bezrobotnych. Badania związane z tematem pracy skierowane są na poszukiwanie najbardziej efektywnych form aktywizacji bezrobotnych i uznawanych za najskuteczniejsze przez samych zainteresowanych. Przedmiotem badań jest analiza funkcjonującego w Polsce systemu pomocy bezrobotnym na przykładzie bezrobotnych zarejestrowanych w Sądeckim Urzędzie Pracy w Nowym Sączu. Analiza obejmie zagadnienia związane z aktywnymi formami przeciwdziałania bezrobociu realizowanymi na lokalnym rynku pracy. Przedmiotem badań jest ocena skuteczności poszczególnych form aktywizacji bezrobotnych w znalezieniu przez nich zatrudnienia. Głównym celem badań jest określenie i ocena roli dostępnych form aktywizacji bezrobotnych zarejestrowanych w SUP. Podstawę oceny stanowią wyniki badań przeprowadzonych wśród bezrobotnych dotyczących oferowanych form pomocy. Celem przeprowadzonych badań jest określenie jaki wpływ ma na bezrobotnych korzystanie z oferowanych przez SUP aktywnych form pomocy oraz jak bezrobotni oceniają pomoc, jakie formy preferują kobiety, a jakie mężczyźni, jakie działania w ich ocenie są najbardziej potrzebne. W rozdziale pierwszym przybliżona została istota bezrobocia jako zjawiska społecznego występującego w ramach funkcjonowania gospodarki rynkowej. Rozdział drugi obejmie zagadnienia związane z polityką państwa w zakresie sposobów i możliwości zapobiegania bezrobociu. Przedstawiono charakterystykę różnych form aktywizowania bezrobotnych oraz innych form przeciwdziałania bezrobociu i pomocy osobom pozostającym bez pracy. Trzeci rozdział pracy to informacje dotyczące organizacji badań przedstawieniu problemu badawczego i hipotez badawczych, planowanych do wykorzystania podczas badań metod, narzędzi i technik badawczych, a także charakterystyki terenu badań. W rozdziale czwartym zawarty jest raport z przeprowadzonych badań na temat oceny funkcjonującego systemu pomocy bezrobotnym w Polsce na przykładzie miasta Nowy Sącz, wnioski wynikające z uzyskanych wyników badań oraz przedstawienie kierunków działań i programów planowanych do realizacji przez SUP w kilku następnych latach.
The Jobless Assistance System in Poland on Example of the Sądecki Work Office in Nowy Sącz.
Keywords: bezrobocie; przeciwdziałanie bezrobociu; Polska