Funkcje, zadania i sposoby optymalizacji „wąskich gardeł” w Dziale Logistyki w średniej wielkości przedsiębiorstwie na przykładzie Jurajskiej Spółdzielni Pracy - Szuba, Krzysztof (My University, 2010)
Niniejsza praca jest poświęcona logistyce w średniej wielkości przedsiębiorstwie produkcyjno – handlowym na przykładzie Jurajskiej Spółdzielni Pracy. Ma ona na celu przedstawienie organizacji działu logistyki ze wskazaniem obszarów, które niekorzystnie wpływają na wydajność procesów logistycznych tzw. „wąskich gardeł”, a mających istotny wpływ na wyniki ekonomiczne firmy. Zaproponowano możliwości optymalizacji funkcjonujących procesów logistycznych, a tym samym minimalizacji „wąskich gardeł”. W pracy skoncentrowano się na opisie, analizie i ocenie działań logistycznych przeprowadzonych w celu optymalizacji tych kosztów. W pierwszym rozdziale przedstawiono w zarysie genezę powstania i znaczenie, jakiego nabierała logistyka w swojej historii. Rozdział drugi poświęcono zaprezentowaniu firmy, etapów rozwoju logistyki, jakie przechodziła na przełomie ostatnich kilku lat. Przedstawiono również wdrożone rozwiązania z prezentacją funkcji i zadań wypracowanych specjalnie dla Jurajskiej SP tak, aby powołany od podstaw dział logistyki należycie wypełniał zadania postawione przed nim. Rozdział trzeci to wskazanie newralgicznych obszarów, tzw. „wąskich gardeł” w procesach logistycznych. Dla opisywanego przedsiębiorstwa „wąskim gardłem” stało się między innymi precyzyjne określenie rentowności współpracy z konkretnym klientem. Proces wdrożenia rozwiązań mających na celu zniwelowanie „wąskich gardeł” został zakończony na krótko przed napisaniem niniejszej pracy. W związku z tym trudno jednoznacznie ocenić efekt wdrożenia projektu, skupiłem się, zatem na wskazaniu możliwych metod ich niwelacji.
Functions, tasks and ways of optimizing „bottlenecks” in Logistics Department in a medium-sized company on the example of Jurajska Spoldzielnia Pracy
Keywords: system logistyczny przedsiębiorstwa; zarządzanie zapasami; gospodarka magazynowa; logistyka