Porównanie ścieżek kariery zawodowej pracowników Urzędu Miasta Nowego Sącza jako element zarządzania kapitałem ludzkim - Rolka, Karol (My University, 2010)
Celem ogólnym niniejszej pracy jest zwiększenie świadomości pracowników i pracodawców zaangażowanych w działalność sektora administracji publicznej na temat roli tzw. czynnika ludzkiego w organizacjach. Rozwój zawodowy pracowników bezpośrednio przekłada się na motywację i efektywność w pracy, co zwiększa konkurencyjność przedsiębiorstw i sprawia, że są one bardziej efektywne. Niniejsza praca ma na celu usprawnienie procesu planowania i zarządzania ścieżkami kariery zawodowej pracowników Urzędu Miasta w Nowym Sączu, poprzez analizę wyników badań marketingowych przeprowadzonych wśród pracowników losowo wybranych Wydziałów UM Nowego Sącza, a w rezultacie podniesienie jakości pracy i zwiększenie świadomości pracodawcy na temat wartości kapitału ludzkiego w organizacji. Badanie ankietowe, które zostało przeprowadzone na przełomie września i października 2009 roku w Urzędzie Miasta w Nowym Sączu umożliwiło analizę postaw 80 pracowników Urzędu Miasta Nowego Sącza na temat ich ścieżek kariery zawodowej. Po pierwsze, pracownicy, którzy nie znają pojęcia ścieżki kariery zawodowej nie powinni sami sobie jej planować dopóki nie zaznajomią się z tym terminem. Po drugie, pracownicy, którzy sami planują swoją karierę powinni na własną rękę poszukiwać szkoleń, konferencji czy materiałów, dzięki którymi mogliby pogłębiać swoją wiedzę lub otrzymywać większy zakres odpowiedzialności. Po trzecie, ocena pracy w przedsiębiorstwie jest niezbędnym narzędziem komunikacji z pracownikami i pracownicy sami powinni domagać się nie tylko takiej oceny, ale także poznania jej wyników.
Comparing the career paths of the employees of Nowy Sącz city hall as the key factor in human resources management
Keywords: administracja publiczna; człowiek w organizacji; rozwój zawodowy; kariera zawodowa; zarządzanie kapitałem ludzkim; zarządzanie karierą